Курортният комплекс е емблемата на страната ни, каза депутатът. Снимка Лина Главинова

Курортният комплекс е емблемата на страната ни, каза депутатът. Снимка Лина Главинова

Недомислено решение може да се отрази зле на Слънчев бряг. 16-17% от брутния вътрешен продукт се формира от туризма. А Слънчев бряг е емблемата на страната ни. Шумът и преместваемите обекти не са проблема на курорта, а инфраструктурата. Това каза Димитър Бойчев - народен представител от ГЕРБ - Бургас.

Според него, има два варианта за решаване на казуса с комплекса. "И преди време се коментираше държавата, която претежава 75% от инфраструктурата на комплекса да я продаде на Община Несебър срещу символичната сума от 1 лев. Но за останалите 25%, които са притежание на другите собственици Общината трябва да плати 30 млн. лева, а това е сериозна сума. Затова се прави в момента анализ в Министерството на туризма кое ще е най-разумното решение, което ще се вземе", коментира Бойчев. Другият вариант, според народният представител е, част от данъците, които "Слънчев бряг" АД плаща в Община Несебър да се връщат обратно в дружеството, което инвестира средства за поддръжка на инфраструктурата в комплекса.

"Това е сериозният проблем на акционерното дружество - средствата за инфраструктурата. Всички знаем, че навън, не държавата, а Слънчев бряг като марка се продава на туроператорите. Затова трябва да се намери  най-правилното решение. Лесно се губят пазари. А туризмът не е за подценяване и в частност Слънчев бряг", допълни Димитър Бойчев.