Призраци от Хенрик Ибсен е най-поставяната негова пиеса

Призраци от Хенрик Ибсен е най-поставяната негова пиеса

Бойка Велкова и спектакълът "Призраци" на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" гостуват в народния театър "Иван Вазов". Столичната премиера на постановката е на 26-ти ноември в Камерна зала от 19.00 часа. "Призраци" е по пиеса на Хенрик Ибсен и имаше своята бургаска премиера на 27-ми септември.

Режисьор на спектакъла е Бойка Велкова, която играе и една от ролите в него - на госпожа Хелена Алвинг, вдовица на капитан и камерхер Авлинг. В "Призраци" играят - Никола Парашкевов (Усвал Алвинг, син на госпожа Алвинг, художник), Николай Стоименов (пастор Мандерш), Златко Ангелов (дърводелецът Енгстран, живее в дома на госпожа Авлинг) и Ива Папазова (Регине Енгстран, живее в дома на госпожа Алвинг).

"Ако животът на всеки човек в последна сметка е крушение, защо тогава плаваме в бурното житейско море?! Кое ни крепи? Какво ни обезсърчава? Защо макар и корабокрушенци винаги се надяваме на попътни ветрове? Какъв е смисълът от нашата неравна борба със стихията на битието? Пиесата „Призраци” на „бащата на съвременната драма” Хенрик Ибсен повдига всички тези въпроси, но не иска да им даде еднозначен отговор, защото същинската цел на тази семейна история е да открие скритата причина. Само истинската човешка близост и топлота могат да оправдаят трудностите и изпитанията, само състраданието може да разбере и прости, само любовта може да открие пътя за спасение и назове смисъла на живота. Защото без тях светът е сумрачно пространство, обител на призраците на гузната съвест, скритите угризения, тъмните страсти и тихата безнадеждност…"
Доцент Петър Пламенов

Галерия