Бойка Велкова поставя на бургаска сцена Призраци. Снимка: Лина Главинова

Бойка Велкова поставя на бургаска сцена Призраци. Снимка: Лина Главинова

Бойка Велкова се цели в нови театрални награди. Харизматичната актриса се надява да грабне статуетките за женска роля "Аскеер" и "Икар" за 2019-та година. Това сподели днес на пресконференция в драматичен театър "Адриана Будевска" съпругата на кавалджията на планетата Теодосий Спасов. Чаровната половинка на Спасов е в Бургас. Велкова ще радва публиката на 27-ми септември от 19.00 часа с премиерата на "Призраци" на Хенрик Ибсен. Спектакълът се играе в камерна зала "Апостол Карамитев". В "Призраци" гранд дамата на българския театър и кино влиза в две роли - на режисьор и на актриса. В пиесата Бойка Велкова се превъплъщава в образа на госпожа Хелене Алвинг.

"С много любов направих пиесата. Постарах се да постигна истинската атмосфера, да докосна този автор Хенрик Ибсен. Той е Шекспир на 20 век. Ибсен е Рим на съвременната драма“, сподели развълнувано актрисата-режисьор. Пиесата е избрана от директора на бургаската драма Борислав Чакринов. Тя е играна на морска сцена в далечната 1974 година под режисурата на Кръстю Дойнов. Директоът на морската Мелпомена също е постявал "Призраци" на Ибсен, но не в Бургас, а в Пловдивския театър в 1997 година, в главната роля е била Цветана Манева.

На въпрос на сайт "Черноморие": "Как Бойка Велкова се чувства, като режисьор и как оценява участието на бургаските артисти?". Тя отговори: "С търпение, любов и разбиране. Извървяхме с тях, артистите, своя път. Имах късмет с тях, попаднах на добри артисти и добри хора", похвали бургаските си колеги - Никола Парашкевов, Николай Стоименов, Златко Ангелов и Ива Папазова.

"Признаци", след бургаската си премиера, ще бъде играна и в Народния театър "Иван Вазов" на 26-ти.

В постановката сценографията и костюмите са дело на Мартина Варийска, музиката е на Теодосий Спасов.