Брадвичката е от ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие преди Христа. Снимки Татяна Байкушева

Брадвичката е от ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие преди Христа. Снимки Татяна Байкушева

Каменна брадвичка на седем века е открита на морското дъно край Ахтопол. Този интересен експонат вече е притежание на Музея на история на котвата в Ахтопол, съобщи председателят на научния съвет на Сдружение "Черноморска Странджа" и уредник на музея д-р Атанас Орачев. Това е енеолитна каменна брадвичка - тесличка, открита в залива от Мирослав Димитров, жител на Ахтопол. Мъжът я намерил докато се гмуркал. Направила му впечатление нейната интересна форма и решил, че трябва да я съхрани. Споделил за откритието си с Николай Пенев, магистър по тракология, който го уверил, че става дума за ценна археологическа находка. Тогава Мирослав Димитров решил да дари предмета в местния музей. "Брадвичката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие преди Христа", каза д-р Орачев. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии.

"Находката е изключително ценна. Дарения като това не само правят експозицията по-интересна за посетителите, те неизменно допринасят за обогатяване на историята на Ахтопол и Южното Черноморие. Когато местните хора видяха, че музея е направен и работи активно, започнаха да даряват. По-голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители", коментира още д-р Орачев.

"През 1982 и 1983 г. подводната археологическа експедиция "Космос", под научното ръководство на проф. Велизар Велков, направи проучвания в ахтополската акватория. Тя откри "каменни котви", каменни и оловни щокове, железни ромейски (византийски) котви, монети и други находки. Голямата изненада беше откриването в южния ахтополски залив на една енеолитна каменна брадвичка и синхронен керамичен фрагмент от V хилядолетие преди Христа. През 2014 г. на свой  ред проф. Диана Гергова също намери един характерен керамичен фрагмент, който най-големият познавач на праисторията на Мала Азия и Югоизточна Тракия проф. Мемед Йоздуан определи като "ранноенеолитен", т. е. от началото на V хилядолетие преди Христа. Към тези находки причислявам и един мраморен фрагмент от енеолитна брадвичка, който постъпи в ОК "История на котвата", разказа д-р Орачев.

По думите му, постъпилият сега в сбирката артефакт е поредно доказателство, че Ахтопол се очерта като едно от най-ранните селища по Странджанското Черноморие. Засега го предхожда само селището в днешното блато Стамоплу/Стомоплу край Приморско, откъдето от 9 м дълбочина са известни материали от късния неолит.

Галерия