Първото издание на фестивала ще се проведе от 19-и до 22-и септември. Снимка Пресцентър Община Бургас

Първото издание на фестивала ще се проведе от 19-и до 22-и септември. Снимка Пресцентър Община Бургас

Братята Петър и Димитър Стоянович организират Международен фестивал на документалния исторически филм "DOCK" (International Documentary Historical Film Festival Burgas 2018), който ще се проведе от 19-и до 22-и септември в Бургас. В програмата са включени 18 заглавия. Братята Стоянович, които са създатели на феста работят заедно с художествения му директор - Лъчезар Аврамов.

"Не е случаен периодът, в който ще се проведе фестивалът - 19-22 септември. Избрахме да е във времето, в което честваме Деня на независимостта на България. Ние изцяло подкрепяме този фестивал, защото смятаме, че няма достатъчно прояви, които да показват на публиката качественото историческо документално кино", сподели на пресконференция зам.-кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Първото издание на фестивала ще бъде в три части, които ще се състоят на три места в Бургас. В експо център "Флора Бургас" ще се проведе официалната конкурсна програма, в която ще се състезават девет селектирани заглавия. Специалната програма, посветена на 100 години от края на Първата световна война, ще бъде в културен център "Морско казино", а на открита сцена "Охлюва" в три поред вечери ще бъдат излъчени три от най-добрите филми от световното документално кино.

"Фестивалът е продължение на една световна и европейска тенденция и опит за осмисляне на световната история. Община Бургас разбра смисъла на този фестивал и идеята той да се проведе тук. Подобен международен фестивал в Европа за документално кино има само в Хърватия, а сега и в Бургас. Фестивалът включва състезателна програма на филми, направени през последните две години, всеки с времетраене до 45 минути. От изпратените филми международно жури ще отсее само 9 заглавия, които ще се състезават в Бургас. Втората част ще бъде посветена на края на Първата световна война. Ще има и три прожекции на утвърдени международни класики на документалното кино", разказа основателят на фестивала, историк, политик и журналист Петър Стоянович.

"По време на фестивала в Бургас ще могат да се видят уникални заглавия и лауреати на най-престижните кинофестивали в света - кандидати за Оскар, участници в Кан, Локарно, Токио, Сандънс и др. Филмите ще бъдат оценявани от международно жури начело със световно признатия кинокритик проф. Владимир Игнатовски, филмовия продуцент Мартичка Божилова, режисьора и продуцент Марин Марчевски и др.", допълни съоснователят на фестивала Димитър Стоянович - главен редактор на "L'Europeo", историк и сценарист.

"Получихме 350 заглавия до момента от цял свят - Румъния, Сърбия, Турция, САЩ, Канада, Перу, Шри Ланка, Мексико, Аржентина, Иран, Египет, Индия, Унгария, Русия, Германия, Франция, Италия, Мароко и Испания. От тях ще бъдат селектирани само 9 филма", сподели художественият директор на фестивала DOCK Лъчезар Аврамов и допълни, че окончателната селекция на филмите ще бъде обявена на 2-ри юли чрез сайта на фестивала: www.filmfestburgas.com 
Организаторите заявиха още, че за фестивала на документалното кино в Бургас ще дойдат някои от актьорите, режисьори и сценаристи от филмите-участници, а достъпът на зрителите до всички прожекции ще бъде напълно свободен.