Бебешката кутия е на стойност 500 лева и ще се получава за всяко новородено. Снимка Лина Главинова

Бебешката кутия е на стойност 500 лева и ще се получава за всяко новородено. Снимка Лина Главинова

1000 лева да получава всяко семейство за новороденото си и бебешка кутия на стойност 500 лева с дрешки, консумативи необходими за първата година на бебето. Това предлагат от БСП - Бургас. Идеята им е залегнала в програмата "Община Бургас - социална община", която разработват във връзка с предстоящите местни избори, които ще се проведат през октомври.

"Средствата от 1000 лева ще бъдат предназначени за семейства и студенти, които са работещи и се осигурени. А бебешка кутия да има за всички новородени", коментира Христо Панайотов - член на ИБ на ОбС на БСП Бургас. Той заедно с общинският председател на червените Живко Господинов и народният представител Николай Тишев показаха, какво съдържа една такава кутия. "В нея дрешките, хавлиите, одеалцата са произведени от бургаски фирми", уточни Панайотов. Според него, на година от бюджета на Община Бургас ще са необходими около 3 млн. лева за тази социална помощ.

"По този начин ще се насърчи раждаемостта в общината", смята и Николай Тишев. От 212 032 души през 2011 година жителите на общината през 2018 година са намалели на 208 915 души.

Червените предлагат и намаляване на таксата за детска градина до 25 лева на месец, както и намаляване на данъците на семейства, които се осигуряват и имат деца до 18 години.