Стоян Коларов (вляво) е съветникът, който влезе на мястото на Николай Тишев. Снимки Лина Главинова

Стоян Коларов (вляво) е съветникът, който влезе на мястото на Николай Тишев. Снимки Лина Главинова

Коалиция "БСП за България" вкара седем нови съветници в Общинския съвет на Бургас. За четиримата оттях това ще бъде първи мандат - Живко Господинов, Христо Панайотов, Георги Спасов, Стоян Коларов. Другите трима - Чанко Мирчев, Йордан Георгиев, Павел Маринов, вече имат опит в местния парламент.
Коалицията получи 7 743 гласа на местните избори, които се проведоха на 27-ми октомври. Бургас наказа политиците с ниска избирателна активност - 40,55%. Тази година гласопователите в общината са 181 650 души. Тези, които обаче упражниха правото си на вот бяха 73 631 избиратели.
С гласовете, които получи БСП ще има седем мандата от 51 членния ОбС на Бургас. Очаквано пренареждане в листата с кандидати за общински съветници няма, тъй като нито един от кандидатите не успя да получи 7% от гласовете на партията, за да мине на по-предно място. Резонно в местния парламент влизат първите седем. Водачът на листата Николай Тишев обаче се отказа от мандат в ОбС, за да довърши мандата си като народен представител. Той, освен начело на листата, бе и кандидат за кмет на коалицията в Бургас. Тишев получи 463 лични преференции. 3412 избиратели са гласували за партията и не са посочили преференция, така че тези гласове по право се преписват на първия в листата. На мястото на Тишев в местния парламент влиза поставения под номер 8 Стоян Коларов.
Ето и имената на съветниците и преференции, които всеки един оттях е получил на вота миналата неделя. Живко Господинов (номер 2 в листата) - 127 преференции, Чанко Мирчев (номер 3 в листата) - 184 преференции, Павел Маринов (номер 4 в листата) - 170 преференции, Христо Панайотов (номер 5 в листата) - 71 преференции, Йордан Георгиев (номер 6 в листата) - 216 преференции, Георги Спасов (номер 7 в листата) - 66 преференции, Стоян Коларов (номер 8 в листата) - 163 преференции.
На предишните местни избори БСП имаше петима съветници. Двама оттях тогава успяха да пренаредят листата с лични преференции и да се класират в първата петица. Преди четири години за първи път бе въведено преференциалното гласуване и то бе 7% от квотата за общински съветник. Тогава в ОбС влязоха - Николай Тишев (номер 1 в листата) с 205 преференции, Стоян Колев (номер 16 в листата) с 415 преференции, Кирил Петков (номер 27 в листата) с 337 преференции, Евгений Мосинов (номер 3 в листата) с 304 преференции, Бенчо Бенчев (номер 5 в листата) с 286 преференции. След като Тишев бе избран за депутат преди две години, на негово място влезе Чанко Мирчев (номер 2 в листата) с 277 преференции.

Галерия