На дружеството му трябва оздравителен план, заяви Евгений Мосинов (вторият отляво надясно). Снимка Лина Главинова

На дружеството му трябва оздравителен план, заяви Евгений Мосинов (вторият отляво надясно). Снимка Лина Главинова

Не можем да затискаме с възглавница предприятието, само защото е губещо в момента. Трябва да бъде направен оздравителен план, мониторинг всеки месец или на три месеца и да му бъде оказана помощ. Това заяви общинският съветник Евгений Мосинов - водач на групата на "БСП за България" в местния парламент. Повод за изказването му стана докладната записка с отчета на "Бургасбус" ЕООД, която ще бъде гледана на предстоящата сесия на 29-и май. От докладната на управителя на общинското дружество Петко Драгнев става ясно, че фирмата е на загуба от 4 млн. лева.

"Очаквахме това, което се случва. Още преди година обявихме, че новата транспортна схема на Бургас ще се отрази негативно на общинската фирма. Тази схема беше наложена, както на жителите на града, така и на дружеството, което я изпълнява. В момента сме свидетели как промяната на движението в района на централната спирка в града води продължително изчакване, за да светне зелен светофар. Няма друг град, който да си проектира сам задръстванията", допълни Живко Господинов - общински председател на БСП - Бургас.

"Бяхме против и новата транспортна схема, и против централната спирка. Свидетели сме, че гордостта на бургаската икономика е в тежко състояние. Дружеството с най-много работещи е оставено само да се спасява. И за това не е виновен управителя Петко Драгнев. Искам на сесията да излезе ресорният заместник-кмет и да обясни, защо се стигна до тук. Виновните трябва да си поемат отговорността", допълни Евгений Мосинов.

Според него, може да се помогне на фирмата като се преразгледа договора му с Общината. "Бургасбус" плаща 2 млн. лева наем за 40 автобуса марка "Соларис", които са собственост на Община Бургас и които дружеството ползва, за да обслужва транспортната схема на града.

"Имаме план за оздравяване на дружеството, но ще го обявим, след като изслушаме представителите на Общината на сесията във вторник", допълни Мосинов.