Кредитът ще отиде за спечелването на изборите, смята съветникът от БСП. Снимка Лина Главинова

Кредитът ще отиде за спечелването на изборите, смята съветникът от БСП. Снимка Лина Главинова

Групата на БСП в Общинския съвет на Поморие иска общинската болница да бъде запазена, да бъде оздравена и да продължи да работи, за да обслужва пациентите от общината и от съседните общини. Въпреки това е против изтегления от Община Поморие кредит в размер на 18 млн. лева. 1 млн. лева от тази сума е предвиден за МБАЛ Поморие - 750 000 лева за закупаване на нова апаратура и 250 000 лева за сградния фонд.

Преди седмица от здравното заведение обявиха, че спират работа, заради натрупаните задължения. Болницата има дълг в размер на 670 000 лева, в това число 80 000 лева неизплатени надлимитни средства от Националната здравно осигурителна каса. 370 000 лева от борчовете са текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 000 лева за заплати на персонала.

Според общинският съветник от БСП в Поморие Никодим Стоянов, проблемите са назрели през последните години, когато е сменен управителя на здравното заведение и е прекратен договора с клиничната лаборатория. "Още през март предложих десет мерки за оздравяване на болницата сред които - Общината да преведе остатъка от сумата за настоящата година, да бъде отпуснат безлихвен заем, средствата от наемите на кабинетите да влизат в касата на болницата, общините Несебър и Руен да участват в съфинансирането й, след като и техни жители се лекуват тук и други. Част от тях не бяха приети", коментира Стоянов. Според него, болницата трябва да закупи нова апаратура, за да може да сключи договори за обслужване на пациенти и по други клинични пътеки. Въпреки това групата на БСП е била против искането на Община Поморие да тегли кредит в размер на 18 млн. лева. Докладната записка е била гласувана на последното заседание на местния парламент в града.

"Това е най-големият кредит, който Общината ще тегли и той ще се връща през следващите 15 години. Смятаме, че парите ще се изхарчат през следващите две години за спечелване на местните избори, които предстоят през 2019 година. 5 600 000 лева от кредита ще отиде за погасяване на сегашни задължения, 1 млн. е предвиден за болницата, а другите пари за ремонти на училища и т.н.", коментира Никодим Стоянов. Според него, общинската администрация не се справя добре с управлението на публичните финанси.