Съветниците от БСП ще гласуват против увеличението на цената на билета. Снимка Лина Главинова

Съветниците от БСП ще гласуват против увеличението на цената на билета. Снимка Лина Главинова

Съветниците от групата на БСП в местния парламент в Бургас ще гласуват "против" докладната записка за увеличение на цената на билетите за еднократно пътуване по градските и междуселищните линии, както и на цената на абонаментните карти. Предложението за увеличението е на Петко Драгнев - управител на общинския превозвач "Бургасбус" ЕООД. Мотивите за скока на цената са - подобряване на услугата, която се предлага на пътуващите, новите автобуси, които изпълняват курсовете, въвеждането на новата транспортна схема по проект "Интегриран градски транспорт", който Община Бургас изпълнява от 2007 година, монтирането на валидатори за електронна таксуване, допълнителните разходи, които дружеството е направило по схемата и други.

Предложението на Драгнев е цената на билета за еднократно пътуване по градските линии да стане от 1.00 на 1.30 лева. Цената за закупен от шофьора билет през деня да стане 1.50 лева, а в часовете от 00:00 до 04:30 - 2.00 лева.

За междуселищните линии управителят на общинската фирма предлага - цена на билет за еднократно пътуване по направления: по тарифна ставка  от 0.132 лв/км до 0.152 лв/км., абонаментни карти по направления: по тарифна ставка от 0.077 лв/км до 0.089 лв/км при 50 броя пътувания.

"Отчитаме повишаване на качеството на обслужването и подмяната на автопарка. Това води и до по-големи разходи. Въпросът е: Кой трябва да поеме тези разходи? Считаме, че не беше използвана възможността да се намери резерв за това увеличение. Общинското дружество търпи последиците от грешките, заложени в проекта "Интегриран градски транспорт". Може би трябва да се намали наема от 2 млн. лева, които дружеството плаща на Общината за наем на автобусите", коментира водачът на групата на БСП в местния парламент Евгений Мосинов.

Според него, трябва да се помисли за вариант, при който за по-дългите линии да се плаща по-висока цена.

"На път сме да смажем икономически най-печелившото доскоро общинско дружество", допълни Мосинов.

Новата транспортна схема на Бургас бе въведена преди една година. Тя е част от "Интегриран градски транспорт", който Община Бургас изпълнява 2007 година. По този проект бяха закупени и новите автобуси, за които Общината тегли заем в размер на 20 000 000 лева.