Бюджетът на Царево на обществено обсъждане към тях покана за участие. Обществените обсъждания ще се проведат по график, оповестен в интернет- страницата на общината.

 

"Искаме публичното обсъждане да не е формално, а администрацията да чуе  желанията на хората по места. Предложили сме бюджет на възможното и реалното, който ни гарантира устойчивото развитие на общината. За разлика от други общини не ни се налага да теглим заеми", каза кметът на общината Петко Арнаудов. Години наред Община Царево е запазвала най-ниските курортни такси по Черноморието, сега Общинският съвет определи и ниски ставки на туристическия данък. "След края на строителния бум местната икономика разчита изцяло на туризма, затова ще се постараем да осигурим по-добри условия за развитието му. За да помогнем на местния бизнес, намалихме и промила на такса битови отпадъци", допълни Арнаудов.

Местните общинари също определят новия бюджет като бюджет на устойчивото развитие. Бюджетната рамка е 11 млн. лева, от тях 7 млн. лева са за текуща издръжка, 4 млн. лв. за капиталови разходи. Акцентът в бюджета ще бъде в озеленяването и върху подобряване на условията в детските заведения, затова в капиталовата програма приоритетно са залегнали реконструкция на детските градини и площадки в Царево и Ахтопол. В общината има ръст на раждаемостта и през последните пет години общият брой на новородените вече е 480.

Вече е готов и отчетът за изпълнението на общинския бюджет.