Резултатите от проучването бяха обявени на брифинг в Бургас. Снимка Черноморие-бг

Резултатите от проучването бяха обявени на брифинг в Бургас. Снимка Черноморие-бг

Бургас и морските общини - Поморие, Несебър, Созопол, Приморско и Царево са чисти и свободни от COVID - 19. Едва 0,95% от изследваните 2 300 жители на тези общини са срещали корона вирусната инфекция. Това сочат резултатите от епидемиологичното проучване, което бе направено в периода 2 - 22-ри юни. То е организирано от морските общини съвместно с Министерството на здравеопазването. Проучването е на стойност 30 000 лева. Пробонабирането на кръв бе направено от 150 служители на Регионалната здравна инспекция, от общините и доброволци. Методологията на проучването е на доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет на университета "Асен Златаров" в Бургас.

"Резултатите от изследването ще бъде преведено не четири езика и изпратено до посланиците у нас и до българските посланици в чужбина", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

"Изследването показва, че е нисък риска за хората пребиваващи на морето през следващите месеци", каза доц. Ангел Кунчев - член на Националния оперативен щаб.

Половината от тестваните са мъже, другата част - жени. В изследването бяха включени на доброволен и случаен принцип всички възрастови групи от 18 до над 60 години. По този начин става ясно как болестта се разпространява сред различните възрастови групи.