Режисьорът на филма Владислав Юрков (в средата) дойде специално в Бургас за прожекцията. Снимка Черноморие-бг

Режисьорът на филма Владислав Юрков (в средата) дойде специално в Бургас за прожекцията. Снимка Черноморие-бг

Бургас изпревари Варшава с премиерата на филма "Случаят на Йохана Лангефелд", който бе показан в рамките на второто издание на Международния фестивал на документалното историческо кино "Dock", който се провежда от 17-ти до 22-ри септември в морския град.

Филмът разказва неизвестната история на Йохана Лангефелд, главен СС охранител на нацистките концентрационни лагери в Аушвиц и Равенсбрюк, която бяга през 1946 г. от затвора в Краков, където чака своя съдебен процес.

Бягството ѝ е организирано от бившите ѝ жертви – полските затворници от концентрационния лагер Равенсбрюк. Те не само ѝ помагат да избегне смъртната присъда, но и я крият в продължение на десет години от полските власти и през 1957 г. я прекарват нелегално в Германия. Историята е пазена в тайна 70 години. Създателите на филма разследват обстоятелствата на това бягство, за да разберат коя е Йохана Лангефелд.

Режисьорът на филма Владислав Юрков дойде специално в Бургас за прожекцията. "Научих историята на Йохана, когато правих интервюта с полякини, били в концентрационен лагер", сподели той пред публиката в морския град. По време на снимките той заснел историите на т.нар. "лабораторни зайци", които са участвали в спасяването на Йохана Лангефелд. Екипът се свързал и със снахата на СС охранителката, която била готова да разкаже спомените си за нея. Нейният внук обаче се възпротивил и във филма не участват най-близките на Йохана Лангефелд.

"Когато започнахме работата по филма се свързахме с историти в Германия, от Аушвиц. Дори те не знаеха за нейната история, която се е пазела в тайна, защото комунистическия режим в Полша се е срамувал, че е допуснал тя да избяга от затвора", обясни режисьорът. Работата по него е отнела на екипа 5 години. Някои от героините, които са участвали в снимките вече не са сред живите. Филмът ще има своята премиера във Варшава през октомври.