С музика и танци ще отпразнува Бургас Цветница

С музика и танци ще отпразнува Бургас Цветница

Бургас посреща с музика и танци Цветница. Празникът тази година се пада на 1-и април, неделя. Метеоролозите прогнозират температури над 20 градуса през идващия уикенд.
Навръх празника на площад "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе атрактивен фолклорен концерт, който ще започне от 11.00 часа. В него ще участват танцови състави от местните читалища, а в 12.00 часа на сцената ще се качат Жечка Сланинкова и оркестър "Странджа".
За  най-малките са подготвени много забавления. Фолклорно състезание "Цветна въртележка" ще предизвика малчуганите да отговарят на гатанки от народния фолклор, да скачат на въже, както и да познават предмети, които са били част от бита на прадедите ни - вретено, бъклица, окарина, паламарка и др. За всяка изпълнена задача децата ще получат специална книжка с печат. Преминалите през всички етапи ще заслужат подарък и възможност да участват в предстоящо Великденското състезание.
Малките сръчковци могат да се изявят и в творчески  ателиета "Цветна градина", където собственоръчно да украсят дървени предмети и големи картички, както и да изплетат красиви цветни кошници и венци.
За посрещането на празника ще има разположени открити сцени на още няколко места в града.
В комплекс "Меден рудник" от 11.00 часа до ОУ "Петко Росен" ще започне фолклорен концерт "Пъстра Цветница" с участието на детска фолклорна група "Чинките", детско фолклорно танцово студио "Слънчо", детско фолклорно танцово студио "Младост", танцово студио "Ритъм", Радостина Йовкова - певица в национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" и оркестър. Посетителите ще имат възможност да се включат и в забавни арт работилници. Организатор на събитието е народно читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985".
Отново в Меден рудник от 11.30 часа пред параклиса "Свети Димитър" ще се проведе концерт под надслов "Цветно ни е на Цветница", организиран от народно читалище "Паисий Хилендарски 1928".
В комплекс "Братя Миладинови" пред храм "Свети Иван Рилски" от 11.00 часа народно читалище "Асен Златаров 1940" ще представи празничен концерт "Цветница" с участието на вокална група "Ретро Бургас", фолклорна група "Канатица", фолклорна танцона група "Звездички", фолклорна група "Зорница", фолклорна група "Шарени гайтани", детска школа "Трепетлика", фолклроне танцов клуб "Миладина".
Като част от празничната неделя, от 12.00 часа в градинката до Часовника не пропускайте да чуете изпълнения от богатия репертоар на Бургаския духов оркестър.