Музеите ще работят при вход свободен в съботната нощ. Снимка Архив Черноморие-бг

Музеите ще работят при вход свободен в съботната нощ. Снимка Архив Черноморие-бг

С богата и впечатляваща програмата Бургас ще отбележи 15-та Европейска нощ на музеите на 18-ти май. Жителите и гостите на града ще могат да посетят постоянната експозиция на Авиомузей Бургас от 18:00 до 24:00 часа, която включва разглеждане на самолетите Ан-12, Ан-2, Ту-154, МиГ-17 и МиГ-21. На борда на Ту-154 посетителите ще имат възможността да седнат на мястото на пилота в кабината на самолета, където ще се запознаят с основните инструменти за навигация. По-големите ентусиасти ще се насладят на нощен полет над Бургас в кабината на Ан-24 с очилата за виртуална реалност.

От 20:00 до 24:00 часа музеят "Банята на Сюлейман Великолепни" в туристически комплекс "Акве Калиде" ще отвори врати за посещение на музея. Посетителите ще могат да гледат прожекциите на 3D мапинг на всеки кръгъл час в този интервал.

Гостите ще се насладят и на виртуозните изпълнения на китариста Николай Райков сред зеленината и фонтаните в градинските пространства на туристическия комплекс. А от 22:00 часа на сцената на амфитеатъра момичетата от танцов клуб "Фрея" ще ги потопят в мистиката на "Танци на нощта".

Специално за събитието в "Акве Калиде", "Бургасбус" ще осигури извънреден курс на автобус № 3 в 24:00 часа от Минерални бани в квартал "Ветрен" към Бургас.

В съботната вечер посетителите ще могат да разгледат и четирите експозиции на Бургаския музей - Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа.

От 18.00 часа в зала "Трезор" на Археологическата експозиция на РИМ на улица "Алеко Богориди" № 21 ще бъдат показани две златни изложби - "Тракийското златно съкровище от Вълчитрън" и "Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина". Час по-късно ще бъде представен и един различен момент от работата по археологическите находки. Реставраторът Силвия Борисова ще демонстрира техники за оразмеряване на артефактите и подготовката им за реставрация.

Програмата ще продължи в Историческата експозиция на улица в 18:30 часа за първи път ще бъде показана голямата икона на Исус Христос, реставрирана с обществени дарения от края на миналата година. Самата реставраторка ще покаже на живо част от техниките за консервация на икони.

Освен това посетителите на Историческата експозиция ще бъдат първите, които ще видят лична кореспонденция от 1963-та година, диригентския фрак и палката, с която маестро Емил Чакъров печели международния конкурс за диригенти под патронажа на Херберт фон Караян през 1971-ва година, откъдето започва и забележителната му световна кариера.

Пъстрият свят на българската шевица ще се разгърне пред посетителите от 19:00 часа в Етнографската експозиция на улица "Славянска" № 69. Представянето на националната изложба "По шевиците ще ги познаете" от РИМ - Шумен, ще бъде съпътствано с открити уроци по везане на шевици. На голямото хоро в двора на музея тази година ще канят Македонски хор "Гоце Делчев" - Бургас.

Всички събития в Нощта на музеите в Бургас ще бъдат с вход свободен!