Проектите са по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Снимка Община Бургас

Проектите са по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Снимка Община Бургас

18 са одобрените проекти на Бургас по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност към Министерството на труда и социалната политика. В цялата страна проектите са общо 49. Повечето градове в страната, кандидатствали по програмата са с по един или два одобрени проекта.

Още 4 бургаски проекта са поставени от министерството в графа "резерва".

Предложенията, които са одобрени, са от жилищните комплекси "Изгрев" и "Зорница" - 4, "Славейков" - 6, "Лазур" - 2, "Меден рудник" - 4, "Братя Миладинови" и "Възраждане" - 2.

Това нарежда за втора поредна година Бургас като най-активният град в страната, след като отново подготви 30 нови проекта, със съдействието на общинската администрация. При миналогодишната сесия от подадените 30 проекта бяха изпълнени 27.

Община Бургас подпомогна кандидатите с изготвяне и финансиране на проектните им предложения и логистична подкрепа при кандидатстването. Освен това, общинска администрация ще осигури инвестиционния контрол за изпълнението на проектите, което трябва да стартира в края на юли.

Програмата дава възможност за осигуряване на достъпна среда както на хора, живеещи в панелни блокове в града, така и на такива, живеещи в къща на село или в кварталите.

За добрата подготовка и значителния брой подадени проекти от нашия град, Община Бургас разчиташе отново както на съдействието на Съюза на инвалидите в България - Регионална организация Бургас, местните социални центрове, активността на бургазлии.