Срещата се проведе в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов (вляво). Снимки Личен архив Йордан Георгиев

Срещата се проведе в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов (вляво). Снимки Личен архив Йордан Георгиев

Бургас има амбицията да стане волейболна столица. Морският град ще кандидатства за домакинството на Световната лига през 2021 година. Това може да стане факт, след откриването на новото спортно съоръжение "Арена Бургас". Спортната зала трябва да бъде готова тази година. А възможностите за развитието на града като волейболна столица бяха обсъдени на среща в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов с Любо Ганев - временно изпълняващ длъжността президент на Българската федерация по волейбол. Тя бе инициирана от общинския съветник Йордан Георгиев - председател на Комисията по спорт, деца и младежки дейности и Огнян Томов изпълнителен директор на волейболния клуб "Нефтохимик 2010". А в нея участва и настаникът на тима - Николай Желязков.

"Арена Бургас" е писта за лека атлетика и 4 500 седящи места за тези турнири. Капацитетът на залата за волейболни срещи става 7000 места.

Световната лига по волейбол е създадена през 1990 година и е най-старото международно събитие организирано от Международната федерация по волейбол. Лигата се провежда всяка година. А у нас срещите традиционно се играят в Двореца на културата и спорта във Варна.

Тази година България ще бъде един от домакините на турнирите от Лигата на нациите заедно с Аржентина, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Италия, Иран, Япония, Полша, Русия, Сърбия, Словения и САЩ. Нашата страна ще приеме отборите от "Група 19" от петия уикенд от надпреварата. В нея съперници ще ни бъдат отборите на Япония, Словения и САЩ.

Третото издание на Лигата на нациите ще започне на 22 май 2020 година. Датите за всеки от уикендите ще бъдат оповестени допълнително, като по първоначален план мачовете у нас ще са в края на юни.

Галерия