Служебният министър Росен Христов (в средата) и кметът Димитър Николов (вторият отдясно наляво) инспектира реализацията на проекта в детската градина

Служебният министър Росен Христов (в средата) и кметът Димитър Николов (вторият отдясно наляво) инспектира реализацията на проекта в детската градина

Бургас с два пилотни проекта за използване на възобновяема енергия. Служебният министър на енергетиката Росен Христов посети на място детска градина №3 в Бургас, за да види как се изпълнява единия проект. Той беше придружаван от кмета на Бургас Димитър Николов и зам.-кмета по образование в общината Йорданка Ананиева. В градината се реализира проект за внедряване на възобновяеми енергийни източници за отопление и охлаждане чрез използване на геотермална енергия.

Министерството предвижда да създаде мрежа от електрозарядни станции за автомобили - над 200 броя в цялата страна, в близост до подстанции, като "Хоризонт". "Защо в близост? Защото тези подстанции осигуряват необходимото напрежение така, че да можем да зареждаме с бързите зарядни устройства автомобилите, което позволява буквално за 15 – 20 минути голяма част от батериите да бъдат заредени. Със съдействието на общините се търсят терени, прилежащи на подстанциите, за да могат тези захранващи места да бъдат оборудвани и да бъдат достъпни за клиентите. Това е много важно за масовото разпространение на електромобили в страната. С Община Бургас започваме пилотно да изграждаме такива по иницаитива на кмета", каза министър Христов.

Вторият проект е за зарядни станции за водород, като идеята тук е да имам няколко ключови зарядни станции на територията на страната и по граничните пунктове.

"Това ще позволи тежкотоварни автомобили - камиони и автобуси, да бъдат на водород. Отново стартираме в Бургас по местна инициатива, като стремежът ще бъде редици автобуси по най-натоварените линии не само в града, но и в прилежащия регион - Созопол, Поморие и др. да използват водород. Идеята е приоритетно да бъдем с електрически и водородни автомобили, т.е. да преминем почти изцяло на зелена енергия. Тук ще бъде и пилотната станция за производство на зелен водород. Целта е да затворим цикъла. Току-що планирахме посещение в Осло, за да направим обмяна на опит и да стартираме проекта по последните най-модерни технологии", добави енергийният министър.