Кметът на Бургас Димитър Николов откри изложбата с лични вещи на Тоно Русев, подредена във фойаето на Културен дом на НХК. Снимки Черноморие-бг Ч

Кметът на Бургас Димитър Николов откри изложбата с лични вещи на Тоно Русев, подредена във фойаето на Културен дом на НХК. Снимки Черноморие-бг Ч

С изложба, концерт, документален филм Бургас отбелязва 90 години от рождението на композитора и музикант Тончо Русев. Празниците, посветени на именития творец, родом от Бургас, стават гвоздея в програмата на Община Бургас за месец септември. Стартът бе даден днес в 11.00 часа с откриването на изложбата "НеЗабрава", подредена във фоайето на Кутурен дом на НХК. Заа събитието не успяха да дойдат близките на Русев. Само преди дни неговата любима внучка Елена роди момиченце, което е кръстено на именития композитор, научи сайт "Черноморие".

Над 100 предмета, лични вещи, ордени, медали, статуетки, чернобели и цветни снимки, партитури, документи включва изложбата "НеЗабрава". В продължение на един месец бургазлии и гостите на града могат да посетят експозицията и да се докоснат до творческия и житейски път на Тончо Русев, създал над 1 000 песни, изпяти от десетки наши попизпълнители през годините. Пианото на маестрото, на което са поставени партитурите по текст на популярно стихотворение на Петя Дубарова, статуетката "Златен Орфей", портрет на Тончо Русев, рисуван от Александър Александров, бюст на маестрото са експонирани във фойето на Културен дом на НХК. Всички те са предоставени от семейството на композитора.

Русев е бил и голям колекционер на марти и картички, предимно от родния си град, научи сайт "Черноморие". Поради метериологичните условия, концертът "НеЗабрава" ще бъде в Летния театър, а не както бе обявено преди на площад "Тройката", съобщиха от Община Бургас.

Галерия