30 автори, номинирани от двете журита - българско и международно, се събраха в Бургас. Те бяха излъчени от общо 170 участници от България, Европа и Израел. Снимки Алеф

30 автори, номинирани от двете журита - българско и международно, се събраха в Бургас. Те бяха излъчени от общо 170 участници от България, Европа и Израел. Снимки Алеф

Международният младежки литературен фестивал "Приятелството - смисъл и спасение", организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" събра в Бургас млади разказвачи от 9 държави. Форумът се провежда за втори пореден път и е част от международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Конкурсът се провежда за 10 година и посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

30 автори, номинирани от двете журита - българско и международно, се събраха в Бургас. Те бяха излъчени от общо 170 участници от България, Полша, Словакия, Германия, Испания, Австрия, Унгария, Румъния и Израел. Талантливите ученици се върнаха в миналото, където попаднаха в мрака на Холокоста, но откриха и светлината на спасението. Извадиха от забрава жертви и избавители и претвориха в художествени творби техните истории, за да ни припомнят непреходните човешки ценности.

"Истински съм щастлива, защото отдавайки се на тази кауза срещнах много нови приятели и много нови съмишленици и това ми дава изключително чувство на радост и на смисъл. Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена.Темата е вечна, тази фраза лети през вековете и отеква в сърцата на всеки от нас и вие с вашите разкази го доказвате", с тези думи създателят на конкурса и председател на Център за еврейско-българско сътрудничество Алберта Алкалай се обърна към присъстващите в залата и откри фестивала.

Сред гостите бяха Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министерството на външните работи, Абдула Шариф от Асоциацията на кореспондентите към ООН, Сашка Журков, публицист и издател, Авитал Лейбович, директор на Американския еврейски комитет в Израел, Виктор Меламед, директор на Американския еврейски комитет за България,  писателите Мария Касимова-Моасе и Кристофър Бъкстън. В емоционално слово тя благодари на всички, оказали подкрепа при реализиране на конкурса и фестивала и връчи плакети за принос към развитието на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", за съпричастност към популяризиране на уникалния акт на спасяване на българските евреи по време на Втората световна война и опазване на паметта на жертвите на Холокоста, за утвърждаване непреходните ценности на хуманизма и толерантността.

Вторият фестивален ден е предвиден за литературни творчески работилници с писателите Мария Касимова-Моасе, Георги Бърдаров и Кристофър Букстън. Доц. д-р Ангел Джонев от Регионален исторически музей-Кюстендил ще представи книгата си "Минимум човещина", посветена на 80-годишнината от Кюстендилската акция по спасяването на българските евреи. Под мотото "Мост между миналото и бъдещето" Елжбета Граб ще представи  добрия опит на музея за еврейска история във Варшава "Полин". Киноакцент на деня ще бъде прожекцията на игралния филм "Офицер и шпионин" на Роман Полански.

В програмата на фестивала е включена първата по рода си международна младежка конференция "Спасяването на българските евреи - възможен модел на поведение за младите хора днес". Провеждането и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и събира на едно място видни специалисти по темата за съхраняване паметта за Холокоста.

Тържествената церемония по награждаването на победителите в десетото издание на литературния конкурс ще се състои на 20-ти юни от 18.00 часа в Международния конгресен център в Бургас.

Галерия