Част от снимките на филма Петя на моята Петя бяха направени през лятото на 2019 година в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Част от снимките на филма Петя на моята Петя бяха направени през лятото на 2019 година в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Премиерата на филма "Петя на моята Петя" ще даде старт на тазгодишното 24-то издание на Международния "София филм фест", който ще се проведе от 12-ти до 22-ри март, в столицата. Игралният филм за незабравимата 17-годишна поетеса на продуцента Николай Урумов, ще бъде прожектиран в 19.30 ч. в зала 1 на НДК. Както писа сайт "Черноморие" филмът, финансиран от Националния филмов център и от Община Бургас, ще се излъчи първо в София в рамките на кинофорума. Заради подписаният договор между Общината и продуцента, "Петя на моята Петя" ще бъде представен в родния град на поетесата навръх рождения и ден - 24 април. Бургазлии обаче имаха шанса да видят предварително част от филма на прожекция в Културен център "Морско казино" на 4-ти декември 2019 година по повод 40 години от кончината на 17-годишното бургаско дарование.

Идеята за софийската премиерна прожекцията на "Пета на моята Петя" е на организатори на "София филм фест" с директор - режисьора Стефан Китанов - Кита. Тя е била подкрепена от продуцента на филма Николай Урумов, който е бургазлия, както и от проф. Георги Дюлгеров, художествен директор на бургаското издание - "София филм фест на брега". За премиерата на "Петя на моята Петя" на 12 март в зала 1 на НДК ще има силно бургаско присъствие. Във фоайето ще бъде подреден щанд с книги на 17-годишната поетеса. Дошлите на събитието ще могат да си купят двуезичното издание - на български и на английски език, на стихосбирката й - "Ето ме днес съвършенно различна", както и "Избрани стихове за деца" издадени на български и на руски език. На щанда ще се продава и антологията, събрала творбите на лауреатите през 20 години на съществуването на Националния литературен конкурс на името на Петя Дубарова.

На бургаския щанд ще се продават и суверини, изработени от общинското социално предприятие "Морски знаци" - разделители за книга, подвързии за книга, ключодържатели, магнити, които носят духа на морето.

"На софийската премиера на филма "Петя на моята Петя" ще присъства сестрата на поетесата Елица Дубарова, директор на дом - музей "Петя Дубарова". На 12-ти март се очаква и кметът на Бургас - Димитър Николов да се присъедини на софийската филмова премиера", каза пред "Черноморие" Диана Саватева - зам.-кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас. Тя също ще също ще присъства на церемонията по откриването на 24-то издание на "София филм фест".