През 2001 година Иван Карайотов е удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас. Снимка Лина Главинова

През 2001 година Иван Карайотов е удостоен със званието Почетен гражданин на Бургас. Снимка Лина Главинова

Бургас се прощава с проф. Иван Карайотов. На 77-годишна възраст почина почетният гражданин на Бургас. "Угасна един от най-големите бургаски умове. Напусна ни човекът, който знаеше най-много за миналото на нашия град. Професор Карайотов от години имаше здравословни проблеми, но със силата на волята си издържа до момента, в който доказателствата, че Бургас е древен и значим, а не обикновено рибарско селище, вече са неоспорими и приети от научната общност. Десетилетия наред той работи за тази кауза и популяризирането й като археолог и преподавател. Затова безспорно заслужава нашата най-дълбока почит!
Скърбя за голямата загуба, но винаги ще помня уроците, научени от професор Карайотов и вярвам, че неговите следовници ще продължат значимото му дело. В науката и обществения живот на нашия град той остави дълбока диря и ярък спомен. Вечна му памет!", написа кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Иван Карайотов е роден е на 20-и декември 1941 година в село Лозен, Хасковска област. Завършва гимназия в Бургас. От 1963 до 1965 г. следва пет семестъра теология в Духовната академия "Св. Климент Охридски" (сега Православна духовна академия "Св. св. Кирил и Методий"). През 1971 г. завършва Софийския университет "Свети Климент Охридски" със специалност "Класическа филология", след което две години работи като археолог в Градския музей в Сандански. От април 1972 година е завеждащ отдел "Археология" в Исторически музей в Бургас. През 1974 година Карайотов е избран за научен сътрудник по антична археология. В 1985 година той защитава кандидатска дисертация, а шест години по-късно и докторска. И двата му доктората са посветени на месамбрийското монетосечене. От 1996 година Карайотов е старши научен сътрудник II степен, а от 2003 година - ст. н. с. I степен в Регионален исторически музей - Бургас.
От декември 2005 година Иван Карайотов е професор по антична археология в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и преподавател по класическа археология и други археологически дисциплини. През 2001 година е удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас". Автор на научни книги и трудове.
Поклонението ще бъде на 1-и февруари, четвъртък, от 12.00 часа в Обредния дом на Траурен парк - Бургас.