Найден Бороджиев от участието му в концерта посвете на 75 години от рождението на Костантин Ташев през 2010 година. Снимки Архив Черноморие-бг

Найден Бороджиев от участието му в концерта посвете на 75 години от рождението на Костантин Ташев през 2010 година. Снимки Архив Черноморие-бг

Бургас се прощава с тенора Найден Бороджиев. Той си отиде на 12-ти април т.г. На 30-ти септември трябваше да навърши 90 години. Той беше тенор, вокален педагог и общественик. Пее в Бургаската опера от 1959 г. Първата му роля е на Ленски в операта "Евгений Онегин" от Пьотр Илич Чайковски. Оттогава - до края на забележителната си кариера, която включва 76 централни тенорови роли, над 100 оперни партии, многобройни гастроли в България и чужбина, Найден Бороджиев оставя след себе си светла палитра от спомени - за своите колеги, ученици, почитатели, за музикалната гилдия.

Той има и педагогическа практика в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас. Бил е и директор на Бургаската опера в периодите - 1969 - 1972 г. и 1990 - 1991 година.

Едно от последните му явявания на голямата сцена беше на 1-ви декември 2010 година. Тогава той пя на сцената на Операта в концерта, посветен на 75 години от рождението на бургаския композитор Константин Ташев (автор на музиката на "Момчето, което говори с морето" по стихове на Недялко Йорданов, в изпълнение на Панайот Панайотов б.а.).

Поклонението пред тленните останки на Найден Бороджиев ще бъде на 14-ти април, сряда, от 12.00 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк - Бургас.

Поклон пред паметта му!

 

 

Галерия