Сградата ще се издига до църквата "Свети Иван Рилски". Снимки Лина Главинова

Сградата ще се издига до църквата "Свети Иван Рилски". Снимки Лина Главинова

Бургас ще има своето неделно училище. То ще се намира в близост до православния храм "Свети Иван Рилски". Първата копка на богоугодния градеж бе направена днес в навечерието на храмовия празник. На 19-и октомври Православната църква почита преподобния Йоан Рилски Чудотворец, чието име носи църквата в морския град.

В церемонията участва Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, бургаски свещеници и зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева. В основата на градежа бе поставен и осветен от свещениците камък. След това в храма бе прочетен празничен акатист за прослава на свети Йоан Рилски.

Сградата на Неделното училище ще бъде на три етажа. Там децата на Бургас ще изучават православието. За градежа Сливенският митрополит даде 1000 лева лични средства.
Същинското честване на 19-и октомври ще започне с празнична утреня в 8.00 часа и празнична Света литургия в 9.00 часа, отново в храм "Свети Йоан Рилски", отслужени от дядо Иоаникий, неговият викарий - Агатополски епископ Йеротей и бургаското духовенство. 

Галерия