Новият регионален офис ще координира държавите в региона. Снимки Лина Главинова

Новият регионален офис ще координира държавите в региона. Снимки Лина Главинова

Бургас става третия център в Черно море по проекта "BlackSea4Fish". Още два такива центъра има в испанския град Малага и в ливанската столица Бейрут. Той е важен, защото ще осъществява координацията между държавите в региона, каза кметът на Община Бургас Димитър Николов. За откриването на субрегионалното техническо звено по проекта се е заговорило за първи път преди три години. Той вече е факт, след като бе открит официално днес от Абдула Срур - изпълнителния секретар на Генералната комисия за Средиземно и Черно мора (ГКРСМ), Галин Николов - изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и кмета на Бургас Димитър Николов.

Центърът ще подпомогне сътрудничеството между страните от Черноморския регион. В офиса в Бургас ще работят петима души, които ще координират и ръководят проекта. "Екипът ще се занимава и с изследване на популацията на колкана и морските риби", каза Галин Николов.
Очаква се "BlackSea4Fish" да има съществен принос към подобряване на събирането на данни (биологични, икономически и научни) за риболова в Черно море. Проектът ще спомогне и за по-доброто сътрудничество в областта на научните и технически дейности, включително и сред националните институти на държавите от региона.

Галерия