Най-трудната част е поставянето на паветата. Снимки Лина Главинова

Най-трудната част е поставянето на паветата. Снимки Лина Главинова

Бургас започва да диша като София и Пловди - със свой облик. Част от централните бургаски улици се преобразяват буквално пред очите на жителите и гостите на града. Ремонтните дейности започнаха преди няколко месеца и се очертава да приключат поетапно до края на годината, установи проверка на "Черноморие". Обновяването на улиците - "Ген. майор Александър Лермонтов", "Шипка", "Константин Фотинов", "Възраждане", "Иларион Макариополски", "Гео Милев", "Успенска" и "Отец Паисий" е част от мащабен проект на Община Бургас, който цели цялостна промяна на визията, а с това и на духа на тези улички, които са своебразни "ръкави" към пешеходната улица "Алеко Богориди". Обновяването й, което е част от проекта на Общината за ремонт на ларгото, приключи преди около 40 дни. Ремонтът на уличките обаче продължава.

И като при всяка реконструкция и тази не минава без недоволни и мърморещи. Причината е създалото се неудобство за водачите на автомобили и за пешеходците. От ремонтните дейности се оплакват и собствениците на търговски обекти, които са разположени на тези улици. Причината е, че докато се подменя ВиК водопровод или се полага новата настилка достъпът до магазините им е ограничен и те търпят загуби.

Обновяването на уличките ни провокира да потърсим отговори на няколко въпроса, свързани с дейностите от Община Бургас. Зададохме десет въпроса на ресорния зем.-кмет по строителство в общинската администрация Чанка Коралска посредством пресцентъра на 5-и юни. Получихме отговорите на 3-и юли, предполагаме заради неотложните ангажименти на зам.-кмета и натоварената й програма. Затова и към материала ни публикуваме снимки на ремонтираните в момента улици - от деня, когато сме отправили питане и един месец по-късно, когато получихме отговорите. На тях се вижда с какви темпове работниците от фирмите, спечелили проектите за изпълнение се справят с дейностите си.

Ремонтът на улиците - "Ген. майор Александър Лермонтов", "Константи Фотинов" и "Възраждане" се изпълнява от Обединение "Пътно строителство - Бургас", което включва дружествата: "Антик 2004" ООД, "ЕИВ" ООД, "Трансстой Еко" ООД.

Дейностите по обновяването на улиците - Иларион Макариополски", "Успенска" и "Гео Милев" предстои да започнат. В момента на улица "Иларион Макариополски" от ВиК извършват аварийна подмяна на водопроводи, връзки и отклонения към жилищни сгради. Когато от водоснабдителното дружество приключат работа, тогава ще започне и основният ремонт на улицата. Очаква се това да стане до броени дни, след като бъде завършена улица "Отец Паисий".

Ремонтните дейности за обновяване на тези улици се финансират по Оперативна програма "Региони в растеж". "За избор на изпълнител и финансиране на дейностите е проведена обществена поръчка, открита с Решение № 556 от 07.03.2017 г. Тя включва и други улици и дейности, така че не може да конкретизираме в детайли за посочените обекти", обясниха от Община Бургас.

Обновяването на улиците включва подмяна на подземната мрежа от страна на ВиК. Средства за това не са предвидени по ОП "Региони в растеж". По тази програма се отпускат пари само облагородяване на надземната инфраструктура - подмяна на настилки, озеленяване, подмяна на осветлението, уточниха от администрацията.

Голяма част от реконструкцията вече е факт и не остава незабелязано от бургазлии, че вместо стария асфалт се полага нова настилка - павета. Решението за това е взето след одобряване на проек, който предвижда павета ще бъдат поставени на всички улици, с изключение на участъка от улица "Константин Фотинов". Изборът на павета не е случаен. "По този начин ще се пресъздаде духът на стария Бургас, част от който е този район на града", уточниха от Общината.

Паветата, които се монтират в центъра на града са произведени в България. От Общината обаче не можаха да отговорят дали има квалифицирани работници, които да знаят как се полага тази настилка. От друга страна за това трябва да отговарят фирмите изпълнителки, които са спечелили обществената поръчка на администрацията.

Ремонтните дейности на част от улиците вече са на финалната права. Обновяването на "Възраждане" и "Константин Фотинов" се предвижда да започне през септември, когато приключи активният летен сезон.

За създаденото неудобство по време на обновяването на улиците от Общината не предвиждат компенсация за собствениците и наемателите на магазини, които се намират на тези места. На една от улиците има и медицински център, до който е осигурен достъп от страна на линейка при нужда.

Всеки ремонт създава затруднение, но когато той приключи бургазлии и гостите на града ще могат да се разхождат по павираните настилки и да се надяваме да усетят по-осезаемо атмосферата на Стария град, такава, каквато е била преди десетилетия.

Галерия