В най-добрият случая маската се носи като лигавник. Снимка авторът

В най-добрият случая маската се носи като лигавник. Снимка авторът

Ръководството на общинската фирма превозвач "Бургасбус" ЕООД не може да се справи със своите служители, които нарушават министерската заповед и не носят маски по време на работа и докато обслужват пътниците. Сигнали за това се получават ежедневно във фирмата. В отговор на тях от превозвача признават, че ежедневно се сбъскват с този проблем - неносене на маски, не само от страна на работещи в "Бургасбус", но и от страна на пътници.

Според заповед на управителя на дружеството Петко Драгнев, разписана на 1-ви юли, "1. Всички служители на Дружеството пряко ангажирани с обществения транспорт – градски, междуселищни, специализирани и случайни превози, в това число водачи, кондуктори, автоконтрольоли задължително да използват лични предпазни маски при изпълнение на служебните си задължения. 2. При установяване на пътник без маска, на същия се напомня, че неносенето на лично предпазващо лицето средство (маска, шал, кърпа, шлем и др.) в обществения транспорт представлява нарушение, подлежащо на санкция. При отказ на лицето се подава сигнал до единния телефон за спешни случаи 112. 3. При установено неспазване на задължението за носене на предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, служителите ще бъдат санкционирани за неспазване на трудовата и технологична дисциплина, съгласно Прил. 7, чл. 17.1 от Вътрешния правилник за работна заплата в Дружеството".

Глобата за неносене на маска е от 300 до 1000 лева.

От фирмата извършват периодични ежеседмични проверки относно изпълнението на заповедта. Въпреки това всеки ден се докладват констатирани случаи на неспазване на противоепидемиологичните мерки и се предприемат съответни действия, съобразно заповедта и вътрешните правила за работа в Дружеството.

Въпреки тези действия обаче, неносенето на маски от някои служители, както и от пътници, се превърща в порочна практика, която дори глобите не могат да изцелят.