Петко Драгнев (вляво) и Красимир Стойчев отговаряха на въпросите на съветниците. Снимки Лина Главинова

Петко Драгнев (вляво) и Красимир Стойчев отговаряха на въпросите на съветниците. Снимки Лина Главинова

Общинският превозвач "Бургасбус" ЕООД ще плаща с 25 350 лева без ДДС по-малко на месец на Община Бургас. Това е наемна цена за 67 автобуса, които дружеството експлоатира. Договорът за наем е сключен между общинската фирма и общината през 2014 година. В момента "Бургасбус" плаща по 124 250 лева без ДДС на месец. От 1-ви януари 2019 година наемната цена вече ще бъде 98 900 лева без ДДС. Предложението за корекция на наемната цена бе входирано от Красимир Стойчев - зам.-кмет по бюджет и финанси в общината. Докладната записка бе разгледана и гласувана на сесия на Общинския съвет в морския град, която се проведе днес.

"Доволен съм, че идеята ми за намаляне на наемната цена за автобусите бе възприета и сега ще я гласуваме. Но не може ли корекцията да влезе в сила от 1-ви ноември, а не да чакаме 1-ви януари 2019 година?", попита съветникът от БСП Евгений Мосинов. Той настоя да знае и на каква цена дружеството купува в момента горивото за автобусите и все още ли има недостиг на шофьори?

"Не може да се коригира цената от 1-ви ноември, защото сумата е заложена в приходната част на бюджета на общината за настоящата година", обясни Красимир Стойчев.

"Имаме договор със Стоковата борса, откъдето купуваме горивото. Цената му се определя от пет фирми, които членуваат в борсата. Тя е осреднена и е с минус 50 лева от определената там цена", обясни управителят на "Бургасбус" Петко Драгнев. В момента дружеството плаща по 1,75 лева без ДДС за литър дизелово гориво. През последните месеци цената на литър дизел се е увеличила с 40 стотинки, а на килограм метан с 15 стотинки.

"За да намалим разходите, оптимизирахме транспортната схема. Влияние вече оказва и монтирането на валидатори във всички автобуси. През октомври сме назначили десетина шофьори и проблем в тази област нямаме", допълни Драгнев. Според него, положението на дружеството ще се подобри и след като бъдат закупени три нови деветметрови автобуси от дружеството. Те ще се движат по линия №9, която свързва комплекс "Меден рудник" с комплекс "П.Р. Славейков". А малките автобуси, които сега изпълняват курсове по тази линия ще бъдат пренасочени за линиите към кварталите "Лозово" и "Крайморие", когато не е час пик.

"Може ли да се намали цената на билета?", попита съветникът от БСП Чанко Мирчев по време на дебата по докладната записка.

От изказването на зам.-кмета Красимир Стойчев стана ясно, че това няма как да стане. "Има 28 групи, които Общината субсидира. Става въпрос за картите с намаления за пътувания на тези групи - многодетни майки, ученици, пенсиоре и други. За субсидирането на техните карти от бюджета на общината се заделят 5 250 00 лева", допълни Стойчев.

"Бургасбус" нае автобусите от Общината, които са закупени в рамките на проекта "Интегриран градски транспорт", който администрацията изпълнява от 2008 година. Превозните средства бяха закупени с европейски средства и с дофинансиране от 20 млн. лева, което Общината осигури като тегли банков кредит.

Общината предостави автобусите на общинското дружество с договор, срещу който "Бургасбус" плаща месечен наем, за да може да изпълнява нейния проект. Наемът за автобусите обаче се отрази негативно върху финансовия баланс на общинския превозвач. Това е и една от причините за корекция на тази сума.

Цената на билета за еднократно пътуване се увеличи, след въвеждането на валидаторите в автобусите. В момента цената на хартиения билет е 1.50 лева, а ако пътникът се таксува с  картата с електронни билети, той струва 1.30 лева.

Докладната записка бе подкрепена с 47 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".

Галерия