Вая Койчева е първата, която дойде с родителите си в галерията, за да получи фигурги от Лора Янева (вдясно). Снимки Личен архив

Вая Койчева е първата, която дойде с родителите си в галерията, за да получи фигурги от Лора Янева (вдясно). Снимки Личен архив

Бургаската художничка Лора Янева стана доброволец към Община Бургас. Всеки ден тя е част от екипите, които разнасят хранителни пакети на полицаите, които са на КПП-та на изходите на града, както и на пенсионери, които са в нужда. По този начин тя се чувства полезна в условията на извънредно положение, когато светът сякаш е спрял.

"Невероятно е усещането да виждаш как природата се събужда. И така не усещам опасността, аз не се страхувам от корона вируса", споделя с усмивка пред "Черноморие" Лора Янева. Тя обаче не спира с доброволчеството. Има енергия и желания да бъде полезна, не само на нуждаещи се, но и на най-малките. Лора от години се занимава с деца по време на нейните работилнички. Сега обаче това не може да се случи предвид изолацията и спазването на противоепидемичните мерки. Но и това не я спира и тя продължава да твори, за да създава настроение на най-малките жители на морската община.

За две седмици Лора успява да отлее безвъзмездно в калъпи 1000 гипсови фигурки в различни форми и големи. От Община Бургас са й осигурили гипса и пространство в галерия "Георг Баев", където, освен че отлива фигурите, там има и място, където да съхнат. "Гипсът стяга бързо. Повече време отнема съхненето на отделните фигури", обяснява технологията Лора Янева.

Всички родители могат да вземат до три фигури, които децата им да оцветят и след това да участват с тях в подреждането на обща изложба по случай Деня на детето - 1-ви юни.

Вая Койчева е първата, която дойде заедно с майка си и баща си в галерия "Георги Баев" днес, за да вземе от гипсовите фигури за оцветяване. Малко пъ-късно с фигурги се сдоби и Калоян Димов, а след него в галерията дойде с родителите си и Николета Петрова.

Ръководителите на всички детски школи и преподаватели в детски градини и училища ще получат нужния брой гипсови фигури, за да ги раздадат на малчуганите, които е поискат да участват в инициативата.

Фигурите са във формата на пеперуди, зайчета, пчели, мечета, еднорози. "Те са подходящи за деца от 2 до 12 години. А за оцветяването им могат да се използват акварелни или темперни бои", разказа Лора Янева.

В условията на извънредно положение, при които се поставени артистите на свободна практика, каквато е и Лора тя се справя по своя начин - основно като помага на другите и създава радост за децата. В момента тя не рисува. Подала е документи за отпускане на средства по мярката на Министерството на културата. То ще финансира артисти, които са самоосигуряващи се при определени условия. Кой и как ще бъде подпомогнат финансово тепърва ще стане ясно.

Галерия