Представители на гимназията участваха в работната среща в град Ялова, Турция. Снимки ПГ по транспорт

Представители на гимназията участваха в работната среща в град Ялова, Турция. Снимки ПГ по транспорт

В периода от 29-ти ноември 2021 до 3-ми декември 2021 г. в град Ялова, Турция се проведе втората международна и обучителна работна среща по проект "LET‘S GO TO SCHOOL" на програма "Еразъм+", ключова дейност 2 "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики".

Регионално управление на образованието – Бургас е бенефициент на проект "LET‘S GO TO SCHOOL" по програма "Еразъм+". Партньори в проекта на РУО – Бургас са Професионална гимназия по транспорт, град Бургас, България, Областната дирекция на националното образование, град Ялова, Турция, Професионална и техническа гимназия "Шабан Темуге", Регионално управление на средното образование, Ираклион, Гърция и Втори училищен лабораторен център, Ираклион, Гърция.

Партньорството е изградено от училища и институции от различни Европейски държави, за да се създаде по-добра представа за проблема и да се идентифицират основните причини за неуспеха и ранното отпадане на учениците от училище.

Основна цел на проекта е намаляване броя на учениците, които отпадат от задължителното гимназиално образование, като се предложи реалистичен втори шанс за образование, чрез ефективни стратегии.

Участниците в мобилността бяха посрещнати от директора на Областната дирекция на националното образование в град Ялова, Турция г-н Абдулазис Йенийол Той представи образователната система в страната и въведе участниците в богатата история на град Ялова и идентичността на неговото общество през различните исторически периоди.

По време на работните заседания бяха представени резултатите от направените анкети с ученици, родители и учители от България, Турция и Гърция. Бяха представени видеа, създадени от всяка партньорска организация, които популяризират следните професии: инженер, сервитьор, готвач, електротехник, шофьор, компютърен програмист, учител, медицинска среда, майстор на строителството, шивач. 

По време на мобилността бяха проведени и срещи на ръководителите на институциите, партньори в проекта с цел планиране на предстоящите дейности.

Екипът на проекта посети няколко училища в гр. Ялова и обмени добри практики с директорите и учителите, работещи в тях.

Всички дейности бяха изпълнени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, свързани с предотвратяване на заразяване с COVID-19,

Галерия