Празничният концерт събра ученици, учители, пенсионирани преподаватели, възпитаници в залата на Операта. Снимки Авторът

Празничният концерт събра ученици, учители, пенсионирани преподаватели, възпитаници в залата на Операта. Снимки Авторът

Бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" отпразнува 65-та си годишнина. Тя е създадена през 1959 г. като техникум, за да отговори на една възникнала нужда в икономическия живот - да подготвя млади висококвалифицирани кадри за сектора на общественото хранене. Ръководството на техникума е поверено на директора Фоти Маринов Неделчев. Още на втората учебна година има голям интерес към учебното заведение и това дава възможност да се осъществи подбор на учениците по успех, което поставя учебното заведение на челна позиция.

В края на учебната 1960/1961 година учителският колектив в едно от своите заседания приема единодушно решението техникумът да се именува Техникум по обществено хранене и облекло "Проф. д-р Асен Златаров". От 1-ви януари 1965 година в техникума има специалности по обществено хранене, сервитьорство, сладкарство, мъжко и дамско облекло и паралелки по тримесечни курсове за готвачи и сервитьори.

През 1975 г. училището получава отличието на Министерството на образованието - "Отличник". От 2002 г. става Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", а от 2020 г. неин директор е инж. Фотинка Въргова.

Празникът, посветен на патрона на гимназията - проф. д-р Асен Златаров, започна с шествие от площада пред сградата на Съдебната палата. Начело на шествието вървяха състав за духова музика и IV Ученически гвардейски отряд от бургаската Професионална гимназия за електротехника и електроника "Константин Фотинов", които по този начин поздравиха връстниците си, техните преподаватели и ръководството на ПГТ за патронния им празник. След гвардейците бе строен и блокът на гимназията, воден от директора Фотинка Въргова и зам.-директорите - Минка Янева и Николай Димитров, и преподаватели.

Под звуците на духовата музика шествието премина по маршрут - улица "Александровска" - сграда на Община Бургас - улица "Алеко Богориди" - Приморски парк. Пред паметника на патрона проф. д-р Асен Златаров бе отдадена чест и поставен венец на признателност.

Кулминацията на празника бе тържественият концерт в залата на Държавна опера Бургас. Гостите, учениците, преподавателите, пенсионираните учители, възпитаници на училището бяха поздравени от директора Фотинка Въргова. Поздравителен адрес от името на кмета на Община Бургас Димитър Николов прочете зам.-кметът по образование в Общината Михаил Ненов. В залата бяха и представители на Регионално управление на образованието, директори на бургаски училища, сред които Снежана Няголова - директор на СУ "Св. св. Кирил и Методий", Павлина Градишка - директор на ПГЕЕ "Константин Фотинов" и други, както и партньори на професионалната гимназия.

На сцената на Операта, за да поздравят с изпълненията си празнуващите, се качиха трио "Deja Vu", Никола Янакиев, танцова школа "Estrella", клуб по спортни танци "Бургас 1975", Ния Стоянова от вокална формация "Морски песъчинки", спортен клуб "Бляк стайл скуал", "Дюн".

Галерия