Партньорите по проекта влязоха в кухнята на бургаската гимназия, за да се запознатя отблизо с обучителния процес при уениците. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Партньорите по проекта влязоха в кухнята на бургаската гимназия, за да се запознатя отблизо с обучителния процес при уениците. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" беше домакин на финалния етап от международния проект "Отворено и емпатично училище - EOS" по програмата "Еразъм+". В проекта "EOS" участват координаторите на проекта – Академията на град Амиен, Република Франция съвместно с гимназия "Феликс Фор"  в Бове си партнират с РУО – Бургас, Образователното управление  на град Албасете, Кралство Испания, Областното управление на образованието  в град Коня, Република Турция, две гимназии от град Брюж, Белгия и неправителствена образователна организация за превенция на отпадането от училище град Палермо, Република Италия. Специфичните цели на проекта "EOS" са :

• Поставяне под въпрос съществуващите действия и иновации в и извън училище в областта на преждевременното напускане на училище, особено след локдаун.

• Разработване на нови стратегии, насърчаващи работата в мрежа (училища, местни власти, семейства, асоциации) за създаване на училищна общност.

• Обединяване опита на партньорите за постигане на иновативни решения в следствие на тяхното допълване и съвместно прилагане.

• Подкрепа на работата на учителите и образователния персонал чрез създаване на хибридни курсове за обучение с цел подпомагане на промените в професионалните практики и постигане  на по-добра подготовка при подкрепата на потенциално застрашените ученици.

• Насърчаване на гражданската ангажираност на младите хора и осмисляне дейността на училището.

• Работа в партньорство с родителите за предотвратяване на феномена на отпадане.

Задачата на българските участници беше оценяването на различните извършени дейности, за да измери точно постигнатия ефект. Като такъв, той ще има една по-специфична мисия: тази да помогне за формализирането и координирането на инструментите за измерване въздействието на всеки продукт с оглед създаването на EOS етикет и спецификации, които ще позволят на училищата по-лесно да опознаят и приложат продуктите на проекта EOS. Разработването на EOS етикет ще помогне за унифицирането и разпространение на добрите практики, правилното им прилагане в училище и сертифициране на учебното заведение със знака на EOS.

При посещението си в Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас, участниците в проекта се поставиха на мястото на учениците, за да изпитат работния процес на практическото обучение, и да видят имплементираните методологии на работа от предходната работа по проекта. Това имаше за цел и изграждането на по-добър колектив между участниците в проекта. Участниците бяха разделени на групи и всяка група имаше задачата да приготви типично българско ястие. Всяка група имаше капитан, който трябваше да презентира готовото ястие и да обясни технологичния процес на приготвяне. За тази не лека задача отборите получиха напътствия от учениците от единадесетините класове. Запазвайки духа на работата по групи, се последваха работни срещи, с които се целеше откриване на проблеми при разпространението на проекта във всяка страна и повишаване на степента и качеството на разпространение. За целта беше приложена методология за работа от самия проект наречена "Jigsaw". Работните срещи завършиха с презентация на типични български  хранителни продукти.

Галерия