Военнослужещи и доброволци пренасяха даренията от трите пункта на Морска гара. Снимки Черноморие-бг

Военнослужещи и доброволци пренасяха даренията от трите пункта на Морска гара. Снимки Черноморие-бг

Морска гара - Бургас заработи като кризисен център за украинци. От сутринта там се доставят всички помощи, които са събрани в центровете на улиците "Трайко Китанчев", "Васил Левски" и "Любен Каравелов", които бяха разкрити преди десет дни от украинци, които живеят в Бургас и с помощта на много доброволци, в това число и бургазлии.

Целта на преместването е на едно място да бъдат събрани всички доброволци и институции, които могат да са в помощ на нуждаещите се украинци, които са избягали от войната. В Морска гара, освен доброволните пунктове за даряване на храни и дрехи, ще бъде разположен и втория пункт на Българския червен кръст, офис на мобилен екип на Държавна агенция за бежанците и други.

Виолета Радева - директор на БЧК - Бургас дойде, за да види на място как ще бъде създадена организацията по работата. "Ние също ще предоставяме храни, дрехи, постелки на украинците. В момента даренията, които събираме са насочени към тези, които са избягали от войната и вече са в Бургас и региона", каза пред "Черноморие" Виолета Радева. Девет камиона с хуманитарна помощ, събрана в центровете на БЧК в цялата страна, вече отпътуваха за Украйна. В БЧК събират само чисто нови дрехи, одеала, обувки. В бургаската червенокръстка организация вече са записани 120 дарители от началото на кампанията, която стартира на 27-ми февруари.

Военнослужещи в база "Бургас" днес помагат за пренасяне на даренията от трите центъра в Морска гара. Моряците в почивния си ден се опитват да бъдат в помощ, тъй като е трудно товаренето и разтоварването на десетките килограми с дрехи, памперси, храни и други.

Бургаският депутат Златомира Карагеоргиева - Мострова (ИТН) - зам.-председател на Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание, беше на Морска гара, за да види как върви преместването и може ли да помогне. Организацията по обособяването на Морска гара в кризисен център се координира от Областна управа - Бургас.

Галерия