Представлението на Палячи е на 31-ви май. Снимки Държавна опера Бургас

Представлението на Палячи е на 31-ви май. Снимки Държавна опера Бургас

Операта "Палячи" ще бъде представена на 31-ви май, вторник, от 19.00 часа на сцената на Бургаската опера. На диригентския пулт ще застане маестро Иван Кожухаров. В операта участват сопраното Нона Кръстникова, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Александър Крунев, Валери Турманов и Яни Николов, тенор заедно с артистите от хоровия състав на Държавна опера – Бургас.

"Палячи" е произведение на Руджиеро Леонкавало. Режисурата на сложния драматичен спектакъл, характерен с дълбок психологизъм при изграждането на образите, в които са вплетени фаталистични елементи, е проф. Павел Герджиков. Книгата на проф. Боряна Ламбрева за неговия творчески път – "Камерният свят на Павел Герджиков" ще бъде представена на 9-и юни от 18 часа във фоайето на Бургаската опера, входът е безплатен.

Цялостната мрачна атмосфера и внушения, наситени с трагизъм и обреченост, в изпълнение на първокласните солисти и хор, се допълват от интерпретацията на красивите музикални теми на Леонкавало, в изпълнение на оркестъра на Бургаската опера. Диригент на артистичния състав на хора към Бургаската опера е Невена Михайлова. Художник на постановката – Иван Попов, асистент-режисьор – Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев.

Динамика в отношенията, емоционални пропадания, ревност, страдание, изменчиви чувства, трагизъм, отмъщение – целият спектър от чувства е осезаем в спектакъла "Палячи". Нона Кръстникова изгражда своя образ на Неда /Коломбина/ с психологическа нюансираност и вникване в характерологията на една силна жена, позволила си да покаже своята слабост чрез уязвимостта на чувствата си. Ярки и запомнящи се са и ролите, представени от Даниел Дамянов /Канио/ Александър Крунев /Тонио/, Валери Турманов /Силвио/ и Яни Николов Беппе /Арлекин/. Всеки един от образите е разгърнат в параметъра на емоционалния взаимообмен между участващите в сложната завръзка с трагичен край, а гласовете на солистите умело се вплитат в цялостно звучене, носещо тръпката и енергийния заряд на една истинска драма. Изключително красивите арии и музикални мотиви на Леонкавало винаги са посрещани от публиката с емоционалния резонанс на интелигентна съпричастност с посланията на изкуството. Синхронът между музика, сюжет, драматургия, сценично присъствие, емоционална наситеност на образите, взаимодействието между героите – белязано с трагиката на изменчивите чувства, водещи до драматични сблъсъци и разлом на отношенията, са налице в „Палячи“ – под вещата и вдъхновена палка на маестро Иван Кожухаров, който в средата на м. май дирижира великолепен спектакъл на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини, със звездното участие на сопраното Таня Иванова и силен солистичен каст.

Галерия