Балетната трупа отново е под ръководството на Галина Калчева

Балетната трупа отново е под ръководството на Галина Калчева

Комичният балет в две действия "Зле опазено момиче" по музика на Луи Харолд и Пиер Гаво ще има своята премиера на 7-ми април, петък, на сцената на Държавна опера - Бургас. Хореографията и режисурата на новото заглавие в репертоара на бургаския културен институт са на Галина Калчева.

"Зле опазеното момиче" е колоритен спектакъл за любовта! Балетното заглавие, наситено с весели и непринудени ситуации, комични моменти и предизвикателства към изпълнителите, е един от най старите европейски балети, достигнали до наши дни. Работим с много желание и отдаденост, всички артисти са изцяло потопени в творческия процес", каза Галина Калчева.

Репетитор на балетния състав е Марина Змеева‐Маркова, която също извайва прецизно детайлите в изграждането на цялостния вид на спектакъла от страна на балетната трупа. Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов.

Сценограф на премиерното заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев.

Атрактивните костюми, които ще внесат допълнително закачлив елемент в хумористичния сюжет, са дело на Яна Дворецка, талантлив млад художник.

Солистичният състав на "Зле опазеното момиче" за премиерата е - Даниела Туртуманова-Стоянова и Яна Бюрдута – за ролята на Лиза, селска девойка. Премиер-балетистите Даниел Тичков и Емил Йорданов, както и Теодор Цаков, солист на балетната трупа, репетират за образа на Колен, любим на Лиза. За ролята на Мама Симон, която традиционно се танцува от мъж, се подготвят солистите Теодор Цаков и Кирил Филипов, а за образа на Никез, кандидат за жених на Лиза - Емил Йорданов, Даниел Тичков и Кирил Филипов. В образа на Томас, бащата на Никез, влиза Светлан Николов. В пищната постановка участват и артисти от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас и възпитаници на балетните паралелки към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас – като персонажите на приятели на Лиза и Колен, селяни и др.

Втората премиера на "Зле опазеното момиче" е на 29-ти април – посветена на на Международния ден на балета.

Галерия