Ремонтът на църквата продължи 7 години

Ремонтът на църквата продължи 7 години

Бургаският депутат от коалиция "БСП за България" ще бъде сред официалните гости на церемонията за откриването на обновената желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул, Турция. Паметното събитие е насрочено за 7-и януари, когато е православното Рождество Христово. Присъствието на Петър Кънев в качеството му на вицепрезидент на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото Народно събрание е знаково. Това е признание за личната му помощ и закрила, за да може днес уникалната светиня в сърцето на Истанбул да "възкръсне" по-хубава от всякога.

Поканата е отправена от Васил Лязе – председател на фондацията на Българската православна църква в Турция и от посланика на България в Република Турция - Надежда Нейнски.

Църквата "Свети Стефан", известна като Желязната църква, е православен български храм в Истанбул, направен от готови железни елементи. Това е единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.

Реставрацията на храма продължи седем години, като на 90% е финансирана от общината в Истанбул с 16 милиона турски лири. Около 1 милион лири е дала България, заяви отговорника за българските църкви в Турция Васил Лиазе. По неговите думи Турция се е ангажирала с възстановяването на Желязната църква, а България с поддръжката на Джумая джамия в центъра на Пловдив. Интересното е, че между 2006 и 2008 година мюсюлманския храм в Града под тепетата е ремонтиран с турски средства, предаде vesti.bg

Галерия