Бургазлии ще представят страната ни на финала в Малмьо тази есен. Снимки Лина Главинова

Бургазлии ще представят страната ни на финала в Малмьо тази есен. Снимки Лина Главинова

Бургаските готвачи Красимир Димов и Станимир Радичев ще представят страната ни на финала на най-голямото Street food състезание, което ще се проведе в края на септември в Малмьо, Швеция. Тандемът спечели българското състезание и си заслужи правото да участва в третото издание на европейското състезание за улични готвачи.

Страната ни за първи път ще има свой представител в престижната кулинарна надпревара. Българският финал се състоя в рамките на Street Food & Art Festival "Кино и храна", който се проведе от 7-ми до 11-ти август на пристанището в Бургас. Жури в състав - Андре Токев, Васил Якимов и Луис Монтеро оценяваха 10-те участници. Максималният брой точки, които всеки участник можеше да получи бе 100. До 60 точки се дават за вкус и презентация на храната пред жури. До 20 точки - за външен вид на каравана, фургон, камион, ремарке, шатра. До 20 точки - за цялостно представяне през деня, иновация, изобретение.

Десетте участници се състезаваха и в три категории - "Бургер", "Ястие" и "Десерт". Всеки един от тях представия ястието си пред публиката и журито, което дегустира и обсъди предимствата на всяка едно от тях. В категорията "Бургер" победител стана "Chilli Hills", в категорията "Ястие" - "Famous Burgers", а в категорията "Десерт" - "Хумус хаус". Победител, според гласуването на публиката, стана караваната на "Миш маш".

Титлата и чек от 1000 евро за покриване на разходите по пътуване и настаняване до Швеция спечели "Famous Burgers". Готвачите от Бургас - Красимир Димов и Станимир Радичев победиха в кулинарното състезание със своя "Рамен бургер", направен от нудълс, телешко, яйце, рукола, чедър, пикантен кетчуп.

Последната фестивална вечер на Street Food & Srt Festival "Кино и храна" завърши с концерт на група "Baila Conmigo" от Венецуела.

Фестивалът се организира от "Културно-масова дейност" ЕООД за първи път в Бургас. Първото му издание бе миналата година във Варна. Тази година фестът се провежда отново във Варна, в Бургас и в Пловдив.

Галерия