Климент Атанасов е реставрирал стенописите в продължение на четири години. Снимки Личен архив

Климент Атанасов е реставрирал стенописите в продължение на четири години. Снимки Личен архив

Бургаският художник Климент Атанасов получи благодарствена грамота от Старозагорския митрополит Киприан за направената от него реставрация на храма "Свети Теодор Тирон" в града под липите. Тя беше връчена след края на тържествената литургия от настоятеля на храма отец Димитър. И макар, че в църквата не са приети шумни аплодисменти, присъстващите бурно аплодираха реставратора. Работата му наистина е впечатляваща.

Климент Атанасов работи четири години по реставрацията на стенописите. Отказа се от командировъчни, хотел, от всичко, което би оскъпило работата в храма, защото добре знае, че парите за реставрацията са събрани от обикновените миряни.

Свети Теодор Тирон (тирон означава млад войник, новобранец) е закрилника на Стара Загора. Храмът, който носи неговото име, е построен край старо аязмо, любимо място за отдих на старозагорци. Оригиналните стенописи в църквата са изографисани от Николай Ростовчев в средата на миналия век. Негови са и степонисите на църквата "Света Богородица" в Бургас.

Автор Димка Ташкова

Галерия