Премиерата на двата сборника е в сряда, 7-ми септември

Премиерата на двата сборника е в сряда, 7-ми септември

Бургаският журналист Красимир Кръстьовски с две литературни премиери. Бившият главен редактор на няколко вестника, сред които "Бургас днес" и "Компас", ще представи два свои сборника с разкази - "Извънкласни уроци" и "Зарзалке моя". Първият излиза от печат, когато авторът навършва 59 години. Въпреки че става въпрос за дебют в литературта, книгата е номинирана за годишните литературни награди на Община Бургас, включена е и в конкурсните листи за Националната награда за разказ "Йордан Радичков". Вторият сборник - "Зарзалке моя" е излиза с финансовата подкрепа на Община Бургас по фонд "Култура".

За разказите литературната критика е единодушна. Написаното е сред образците в жанра. Авторът има уникален стил, разказите се четат на един дъх, сюжетите са поднесени с невероятно чувство за хумор. Други пък стягат за гърлото читателя с дълбочината на житейска драма.

В историите на Кръстьовски всеки може да открие себе си, било в детските години или в зряла възраст. Авторът не дава рецепта или оценка, въпреки обичайно неочаквания край на всеки разказ. Всеки е оставен сам да си прави изводите. В разрез с приетото да се прави политическа оценка на времето са всички разказани истории, Кръстьовски е категоричен – това се случи тогава! Във времето, в което аз и съвременниците ми живяхме.

Че написаното в двата сборника е истина не подлежи на коментар. Читателят, естествено, се доверява дори на най-невероятните разказани случки, в което очевидно се крие талантът на истинския разказвач.

Премиерата на книгите е на 7-ми септември в Писателското кафене, от 18:00 часа. Входът е свободен.