100_2022-1

100_2022-1

Бургаски математици със злато от Китай в Хонг Конг, Китай, бургаските ученици от природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" се преставиха отлично. 

Осмокласничката Гергана Георгиева, седмокласничката Екатерина Димитрова и петокласниците Орлин Кучумбов и Николай Шиваров сформираха след тежък подбор отборът, който представи бургаската математическа школа в най-силното международно състезание за ученици до 14 години.  И четиримата са сред най-добрите индивидуални състезатели по математика в България и традиционно се представят отлично при всяка своя проява. Въпреки изключително тежката конкуренция на 44 отбора от 6 континента, математиците и този път не изневериха на традицията и освен с първото отборно място, се завърнаха с две втори и едно трето място в индивидуалното класиране. Само една точка раздели Екатерина Димитрова и Орлин Кучумбов от челната индивидуална позиция, а Гергана Георгиева се нареди на почетното трето място. 

Primary Mathematics World Contest е сред най- престижните математически надпревари за ученици в световен мащаб. Състезателната част е ограничена в един ден, като преди обяд се провежда индивидуалното, а след обяд- отборното състезание. В индивидуалото състезание всеки ученик решава 15 задачи за 90 минути. Отборното състезание продължава един час и включва 10 задачи. Интересно е да се знае, че задачите не се решават колективно, а се разпределят между участниците в първите пет минути. Единствено двете последни задачи, за които са определени и последните 15 минути, могат да бъдат решавани по двойки. Участващите 44 отбора са формирали четири отделни групи, а максималният брой точки, който може да бъде получен там, е 10. Именно 10 са и точките, спечелени от бургаските математици в своята група.

Равносметката показва, че това е най-доброто представяне, което бургаски отбор е успявал да получи в PMWC до момента.  Успехът тази година не идва изненадващо, а е резултат от тежка подготовка, започнала още в началото на юни под вещото ръководство на преподавателите по математика Антоанета Граматикова и Ганка Вътева. „Удовлетворение и за нас, и за децата е да видят, че усиленият труд дава плодове. В нашето училище се стараем освен да даваме възможност на учениците да се изявяват на най-престижните форуми, но и да им вдъхваме увереността, че могат да получат това, за което отиват- отличен резултат. Добра подготовка и вяра в техните възможности, това предлагаме на нашите възпитаници. И както е видно, те отлично съумяват да ги използват.” коментираха успеха на бургаския тим г-жа Ганка Вътева и г-жа Антоанета Граматикова. Ръководителите на отбора не пропуснаха да благодарят на община Бургас, с чиято финансова помощ представянето на бургаските ученици на XV PMWC е станало възможно.