В залата на ОбС се разгоряха дебати по докладната. Снимка Лина Главинова

В залата на ОбС се разгоряха дебати по докладната. Снимка Лина Главинова

Бургаският общниски съветник Ангел Божидаров поиска такситата да могат да карат и в бус лентите на градския транспорт. Той мотивира предложението си така: "Леките таксиметрови автомобили също осъществяват обществен транспорт. Така по-пълно ще се използва пътната инфраструктура в дясната лента, която сега в по-голямата част на деня е свободна". Божидаров дава за пример европейския град - Женева, където в дясната лента пише бус и такси.

Докладната записка на Божидаров предизвика разгорещени дебати.

"Няма нищо лошо в това, където не се пречи на движението и такситата да ползват тези ленти", коментира съветникът от БСП Евгений Мосинов.

Според председателя на ОбС Константин Луков обаче, това не може да стане, защото закона не го разрешава. "Нека лобираме пред бургаските депутати и с решение на Министерски съвет да бъде въведен нов знас с изображение на такси, за да бъде законно това", обясни Луков.

"Ще гласувам "въздържал се", защото много ми се иска да гласувам "за", репликира Димитрина Буланова (ГЕРБ).

"Предложението ми не противоречи на закона. Консултирам съм се с юристи от София", защити предложението си Ангел Божидаров.

"Вертикалната сигнализация я няма. Много поздрави на юристите от София, но това е незаконно. "Който не спазва законите си отива", каза нашият лидер. Вие ме карате да гласувам, за да си отида", отговори на Божидаров Луков.

Георги Манев (СЕК) предложи докладната да се гласува по целесъобразност, не по законосъобразност.

"Ако, с извинение, изплющим една табела "Такси" от "Пътна полиция" ще ги глобяват ли по чл. 16, ал. 5", попита Димитрина Буланова.

"Противопоставям се категорично да се гласува по целесъобразно. Заради това г-н Маневизлязох от системата на МВР. Ако в тази страна се спазват законите, няма да сме на този хал", заяви още Костантин Луков.

На финала на дебатите съветниците гласуваха с 22 "за", 4 "против" и 15 "въздържал се" и докладната записка не бе приета.