Визитата в Европейския парламент завърши със снимка за спомен. Снимки Личен архив

Визитата в Европейския парламент завърши със снимка за спомен. Снимки Личен архив

Ученици от бургаската Английска езикова гимназия "Гео Милев" влязоха в ролята на репортери и интервюираха евродепутати за бъдещото на Европейския съюз. Тийнейджърите гостуваха в Европейския парламент в Страсбург по покана на Есен Алиева - администратор и лектор към ЕП. Групата, съставена от 37 ученици от гимназията, бе водена от директорът - Жаклин Нейчева, зам.-директорът - Красимира Митева и психологът - Мария Пантелеев.

Гимназистите посетиха парламентариума "Симон Вейл" и присъстваха на пленарната сесия, на която се проведе избор на квестори на новия Европейски парламент.

В рамките на визитата си учениците проведоха интересни срещи с Есен Алиева, която ги запозна с ролята на Европарламента, а също и с евродепутатите от групата на "Европейската народна партия" - Ева Майдел, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, Андрей Новаков, член на Комисията по регионалното развитие. Те разговаряха и с Питър Бонор - представител на Кабинета на европейския омбудсман. Г-н Бонор обясни ролята на институцията за защита на правата на гражданите и осигуряване на прозрачност в работата на ЕП. В разговора той подчерта и текущите предизвикателства пред ЕП в поддържането на етични стандарти и обществено доверие, като акцентира върху необходимостта от непрекъснато подобрение на регулаторните практики.

Учениците имаха възможността да изразят своето мнение по актуални въпроси, свързани със зелената енергия, електрическите автомобили, глобалното затопляне, етиката в Европа.

В разговор с евродепутата Андрей Новаков младежите коментираха развитието на политиките за електрически превозни средства и зеления преход в Европа.

Галерия