Ние сме партньори на този национален проект, каза Виолета Илиева (втората отляво надясно) - шеф на РУО. Снимки Лина Главинова

Ние сме партньори на този национален проект, каза Виолета Илиева (втората отляво надясно) - шеф на РУО. Снимки Лина Главинова

Сега фалшивите новини са най-големият бич у нас. На Запад има институции, които проверяват за достоверността на информацията. Трябва да се борим срещу фалшивите новини. Трябва да възпитаваме младото поколение на критическо мислене. Този проект е взаимстван от финландската практика", с тезив стъпителни думи проф. Татяна Дроздина се обърна към ученици и техните преподаватели, дошли на представянето на проекта "Фактите. Моля! Борбата против фалшивите новини - национални и европейски политики, насочени към младежите", финансиран по програма "Еразъм+", дейност "КА347"- Диалог между младите хора и отговорните за младежката политика.

"Проектът, който е национален се реализира съвместно с Регионално управление на образованието и фондация "Европартньор" и ще продължи в рамките на 4 месеца", поясни инж. Виолета Илиева, началник на Регионално управление на образованието. Първият етап на проекта предвижда ученици от ППМГ "Акад. Никола ОБрешков" да създадат сайт, който след време трябва да прерастне в национална платформа. Той трябва да бъде основно място за комуникация между учениците, да  коментират новините, дали са истински или фалшиви.

"Разчитам да направите уеб сайт, а информацията от него да се разпространява в социалните мрежи. Вие сте хората, които след две три години ще се борите срещу фалшивите новини. Разчитаме на Вас младите, които по-добре от нас разбирате и боравите с информационните технологии", довери проф. Дроздина.

Заключителният етап на проекта "Фактите. Моля! Борба против фалшивите новини - национални и европейски политики, насочени към младежите" се предвижда в Бургас в края на месец март 2020-та година. Предвижда се да гостуват представители на всички Регионални управления на образованието в България, както и български евродепутати. Покана за участие вече е отправена и към еврокомисаря Мария Габриел.

Галерия