Филмът бе включен в съпътстващата програма на френския фестивал. Снимки BIFF

Филмът бе включен в съпътстващата програма на френския фестивал. Снимки BIFF

"Преливане" - късометражен филм на бургаски ученици бе показан на един от най-престижните фестивали за късометражно кино във Франция - "Tous courts" в Екс ан Прованс. "Преливане" бе създаден чрез платформата "Burgas film lab"*. Негов продуцент е Емил Ованесов - фестивален директор на "Burgas International Film Fest". Лентата бе прожектирана на закриването на четвъртото издание на BIFF през лятото на 2019 година. Няколко месеца по-късно тя бе показана и във Франция в рамките на 37-то издание на "Tous courts".

"Преливане" бе едно от заглавията, включени в съпътстващата програма на фестивала, с който BIFF участва на форума във Франция. Поканата към бургаския фестивал бе с цел да представи българското и черноморско кино.

Това бе първото голямо участие, извън родния Бургас, на късометражния филм на учениците. "Преливане" бе прожектиран в залата на "L'institut de l'image" в Екс ан Прованс - любимото средище на студентите по кино и любителите на изкуството. "Кадрите и визуалният разказ на "Преливане" бяха добре приети от зрителите, а някои от тях не скриха учудването си от факта, че филмът е реализиран основно от гимназисти", разказа пред "Черноморие" Емил Ованесов. На прожекцията в Екс ан Прованс присъстваха и част от екипа, и организаторите - Мария Дачева (изпълнителен продуцент продуцент и ментор) и Александрина Петрова (асистент режисьор). След прожекцията двете се срещнаха с български студенти и част от българската общност в Екс ан Прованс. 

Българската селекция на фестивала "Tous courts" включвао основно филми, показвани в рамките на Международен филмов фестивал Бургас (BIFF), като акцентът бе върху представянето на млади автори и филми от последните няколко години, каквато е и политиката на бургаския фестивал.

Вглеждането в морето и жаждата за кино, вероятно могат да разкрият нови хоризонти и да родят една "нова вълна" в родното кино, която да тръгне от Бургас.

*"Преливане" бе създаден по идея на "Батаки студио", Международен филмов фестивал Бургас (BIFF), "Булеварт" - мрежа на сетивата и Rotonda café-bistro.

Галерия