Конференцията вече се е превърнала в традиционна, но сега ще се проведе онлайн. Снимка Архив

Конференцията вече се е превърнала в традиционна, но сега ще се проведе онлайн. Снимка Архив

Бургаският университет "Проф. д-р А. Златаров" организира научна конференция онлайн в условията на корона вирус. Катедра "Екология и опазване на околната среда" в университета реши да замени реалното провеждане на своята станала вече традиционна научна конференция на тема: "Да мислим екологично за бъдещето" с виртуално.

Съобразено с  извънредното положение IV-тата Национална конференция "Да мислим екологично за бъдещето" ще се проведе изцяло онлайн в периода  1-3 май 2020. Всички заинтересувани ще могат да следят протичането й онлайн в youtube.

Рефератите и научните съобщения, участващи в конференцията, ще бъдат в най-актуалната еко-проблематика на съвременния свят: ролята на сътрудничеството  в опазването околната среда, развитието на устойчиви и екологично чисти технологии, използването на алтернативни енергийни източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, биогоривата,  проблеми на метеорологията, хидрологията и екологията на селското стопанство и промишлеността, екологичен  мониторинг на храните и чрез  спътници, състоянието на защитените територии и на биологичното разнообразие, управление на екологични проекти, включително и за рециклиране на отпадъци, екотуризъм и екологичното въздействие на туризма.

В конференцията се дава възможност за научна изява не само на университетски преподаватели и специалисти с екологични компетенции, но и на ученици и студенти. Най-добрите работи на учениците и студентите ще бъдат отличени с грамоти и материални награди. За завършващите средно образование ученици грамотата е равностойна на отлично представяне (оценка Отличен 6) на предварителен кандидатстудентски изпит по общообразователен предмет. С посочената оценка учениците, подготвили отличените работи, могат да участват в класирането за специалностите "Екология и опазване на околната среда" (редовно или задочно обучение) или "Екология и екологичен мениджмънт" (редовно обучение).

На основание на чл. 49, ал. 3, т. 2 и т. 3 от Наредба 12 / 01.09.2016 г., учителите, директорите и другите педагогически специалисти, подпомогнали учениците при подготовката на докладите им, получават удостоверение за придобит 1 квалификационен кредит срещу такса от 20.00 лева.

Обявяването на класирането в  IV национална конференция "Да мислим екологично за бъдещето" ще бъде до седмица след приключването й. Наградeните ще бъдат информирани по телефон и имейл, а грамотите ще бъдат изпратени по пощата.