Съветниците на БСП (на първия и втория ред вляво) изразиха позицията си по казуса. Снимка Лина Главинова

Съветниците на БСП (на първия и втория ред вляво) изразиха позицията си по казуса. Снимка Лина Главинова

Бургаските общински съветници от коалиция "БСП за България" се разграничиха от народни представители от тяхната партия. Повод за това стана позицията на трима представители на парламентарната група на "БСП за България" доц. д-р Георги Иванов, д-р Илиян Тимчев и д-р Иван Ибришимов. В свои изявления те оспорват правото и целесъобразността за съществуването на Медицински факултет в университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Разкриването на факултета е дългогодишна битка и през есента на миналата година бе приет първия му випуск студенти.

"Ние, общинските съветници от групата на БСП - Бургас, изразяваме своето възмущение и остро несъгласие с изразената позиция пред медиите. Ние считаме, че тези изказвания са продиктувани от местен шовинизъм и не отразяват вижданията на БСП в цялост за развитие на медицинското образование, и по-конкретно за откриване на Медицински факултет в Бургас. Доказателство за това е, че бургаските депутати от БСП, заедно със своите колеги от другите политически сили, излъчили народни представители от региона, в последните десет години отстояват и се борят за идеята в Бургас да има Медицински факултет.

Искаме да напомним, че правителството на Пламен Орешарски  разреши да се създаде факултет за медицински сестри в Бургас, а правителството на Бойко Борисов създаде медицински факултет. Сега има два здравни факултета, извоювани с общите усилия на бургаските депутати, без значение от партийната принадлежност.

Ние, като общински съветници от БСП – Бургас, заставаме категорично зад идеята за реализация на медицински факултет в град Бургас и ще положим максимални усилия това начинание да завърши с успех", пише в позицията на съветниците от БСП в морския град разпространена до медиите.