Златната гъска е предназначен за сички възрасти. Снимки Куклен театър

Златната гъска е предназначен за сички възрасти. Снимки Куклен театър

Бургаският Куклен театър отново е сред номинираните за театралните награди "Икар". Тази година той участва в надпреварата за отличията със спектакъла "Златната гъска". Постановката е по текста на Братя Грим, а режисьор е Тодор Вълов. Сценографията е на Христина Недева - Младенович - Храстчето, а музиката на Пламен Мирчев - Мирона. Спектакълът е с продължителност 50 минути и е подходящ за всички възрасти, не само за деца. В "Златната гъска" участват актьорите - Алекс Анмахян, Александра Грънчарова, Георги Минков, Диян Русев, Женя Георгиева, Неделина Роселинова, Румяна Кралева.

В категория "Куклен спектакъл" излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство са три спектакъла: "Златната гъска" по Братя Грим, режисьор Тодор Вълов, Държавен куклен театър - Бургас, "Малката кибритопровадачка" по Ханс Андерсен, режисьор Анна-Валерия Гостанян, Театър 199 "Валентин Стойчев" и "Пинокио" по Карло Колоди, режисьор Тодор Вълов, Държавен куклен театър - Русе.

Бургаският Куклен театър има вече спечелини награди "Икар". През 2019 той бе отличен за спектакъла "Филифьонката, която вярваше в бедствия" по текст на Туве Янсон, а драматизацията и режисурата са дело на Петър Тодоров. 

За първи път в историята на театралните наради "Икар" и зрителите ще могат да гласуват. Това става чрез онлайн анкета на сайта на Съюза на артистите в България, който организирана наградите. В онлайн гласуването Бургаският Куклен театър е в конкуренцията на още няколко театри от страната. Ето и временното класиране:

"Пинокио" - Държавен куклен театър - Русе - 27.22%

"Малката кибритопродавачка" - Театър 199 "Валентин Стойчев" - 24.75%

"Златната гъска"  Държавен куклен театър - Бургас - 23.14%

"Дядовата ръкавичка" - Държавен куклен театър - Видин - 9.31%

"Меко казано" - Държавен куклен театър - Стара Загора - 8.09%

"Хартиени истории" - Театър "Корсар" - 7.49%

Галерия