Светлинете ще грейнат привечер на 3 март. Снимка Община Бургас

Светлинете ще грейнат привечер на 3 март. Снимка Община Бургас

Бургаският мост ще грейне в цветовете на националния трибагреник навръх националния празник 3 март. Така Община Бургас ще отбележи бележитата дата. По цялата му дължина върху осветителните стълбове вече са монтирани светодиодни прожектори. По свечеряване на 3 март (след 18.30 часа) те ще оцветят Моста в бяло, зелено и червено.

В Бургас началото на тържественото отбелязване на 143 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с което българите получават своето Освобождение, ще бъде дадено в 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков". Тогава ще се проведе ритуал по издигане на националния, общинския и флага на ЕС.

От 11.15 часа цветя и венци ще бъдат поднесени пред паметната плоча на генерал Лермонтов на улица "Лермонтов" №15 и пред паметника на Руския лазарет в Приморски парк.

От 11:30 часа при Паметника на руските освободители бургаското православно духовенство ще отслужи заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, последвана от ритуал по полагане на венци и цветя.

Събитията, организирани от Община Бургас, ще продължат с музикален поздрав от 12.00 часа на площад "Атанас Сиреков".

Над 3000 знаменца в бяло, зелено и червено ще бъдат раздадени на жителите и гостите на Бургас на площад "Тройката" между 11.30 и 12.30 часа.

В 12.30 часа пред Културен дом на нефтохимика можете да видите и чуете изпълнения на танцьорите от ФТА "Никола Гинов" и Бургаски духов оркестър.

По повод националния празник, от 13.30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм "Под игото" - на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ "П. Яворов". Музиката за него е композирана от Филип Кутев.

В същия час – 13.30 – в акваторията на пристанището ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете "Порт Бургас" и "Черноморец Бургас". Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат особена красота на празника.

От 17.00 часа в Културен дом на нефтохимика концерт ще изнесе и оркестър "Горещ пясък".

На Националния празник експозициите на РИМ–Бургас и Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" ще работят при вход свободен. В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба "Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти" с творби от фонда на Художествена галерия - Стара Загора.

Всички събития ще протекат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Повечето от тях ще можете да гледате онлайн във фейсбук страницата на Община Бургас.