Искаме да направим достъпа до експозициите ни облекчен за семействата чрез намаляване на цените на билетите, каза директорът на РИМ Милен Николов. Снимка Черноморие-бг

Искаме да направим достъпа до експозициите ни облекчен за семействата чрез намаляване на цените на билетите, каза директорът на РИМ Милен Николов. Снимка Черноморие-бг

Четирите експозиции на бургаския Регионален исторически музей ще привлича туристи с промо вауречи, които ще бъдат пуснати в продажба на 8-ми юни. "Ужасяваща е ситуацията при нас. Отворихме експозициите на 11-ти май, след като влезе в сила заповедта на министъра на здравеопазването за това. За 20 календарни дни са ни посетили само 70 души", каза директорът на РИМ - Бургас Милен Николов. Традиционно май е един от най-силните месеци за музея. На 18-ти май миналата година по време на инициативата "Нощта на музеите" четирите експозиции бяха посетени от 7 000 души в рамките на няколко часа. Тази година събитието не се състоя, заради пандемията от COVID - 19.

"Хората не искат да влизат в музея и според нас причината е липсата на средства, която ограничава достъпа им до културно наследство", допълни Милен Николов. За да привлекат отново посетители, от музея пускат в продажба промо ваучери. Индивидуалният е на стойност 5 лева и с него човек може да посети четирите експозиции. За сравнение редовен билет за експозициите струва 20 лева. Семейният ваучер струва 10 лева и е предназначен за фамилии до четири човека. Ваучерите ще се продават от 8-ми юни в експозициите на РИМ - Бургас. Те нямат срок за ползване. Ако си закупите ваучер, може да разгледате четирите експозиции в рамките на четири дни. В сградите, заради противоепидемичните мерки, се допускат групи до 5 посетители едновременно. Те трябва да дезинфекцират ръцете си на влизане и да носят маски. Беседите са забранени до 14-ти юни, до когато е в сила извънредната епидемична обстановка в страната.

От РИМ се надявам, че с тази инициатива ще привлекат повече посетители. Те се обръщат и към големите работодатели в Бургас и региона, които могат да закупят ваучери за своите служители като награда.