Иван Арабаджиев обяснява на зам.-кмета Йорданка Ананиева как да работи с глината върху грънчарското колело. Снимки Лина Главинова

Иван Арабаджиев обяснява на зам.-кмета Йорданка Ананиева как да работи с глината върху грънчарското колело. Снимки Лина Главинова

Бургаското СУ "Иван Вазов" организира тримесечен курс по грънчарство за възрастни. Това е първият по рода си курс в града и е насочен към хора на различна възраст и с различни интереси. Курсът ще се провежда всяка събота от 10.00 до 12.00 часа в Шолата по керамика в учебното заведение. Курсът ще бъде воден от Иван Арабаджиев, който ръководи школата. Цената на курса е 80 лева на месец, а събраните средства ще бъдат използави за подпомагане на ученици в неравностойно положение в СУ "Иван Вазов". В края на курса ще бъде подредена изложба с творбите на обучаващите се там.

"Поемам ангажиметта изложбата да бъде открита в рамките на проявите, на които Бургас ще бъде домакин по време на европейското председателство на България на Съвета на ЕС", каза Йорданка Ананиева - заместник-кмет по култура в Община Бургас. Тя бе и първата, която седна на грънчарското колело, за да получи първия си урок от Иван Арабаджиев. Своите първи стъпки в грънчарството направиха и журналистите, които присъстваха на промотирането на курса от директор на учебното заведение Виктор Григоров.

Участниците в курса ще се научат да работят с глина, да извайват грънци, различни предмети, да рисуват върху глината, ще работят с грънчарското колело и ще видят как произведенията им добиват завършен вид след изпичането н пещта.

Желаещите да се запишат могат да го направят на телефон - 0899 18 10 47 или в дирекцията на училището. Бройката на курсистите е ограничена.

Галерия